Trwa ładowanie...
bESuDXjF
Notowania

Nad Morzem – Wszystkie wiadomości

Drogo nad morzem? Nie nad rumuńskim. Czytelnik pokazał rachunek za ucztę
177
23.07.2021 12:45

WCZASY ZA GRANICĄ
 / 
Drogo nad morzem? Nie nad rumuńskim. Czytelnik pokazał rachunek za ucztę

Panierowane kalmary, anchois, małże, drób, kiełbaski – to tylko część menu, jakie zamówił na wczasach nasz czytelnik. Rachunek opiewał na nieco ponad 90 złotych. Niestety nie w Polsce. Taką ucztą polski wczasowicz cieszył się w popularnym rumuńskim kurorcie.

Jarosławiec polskim Dubajem. Usypali sobie największą plażę w Europie
19
20.07.2021 15:07

JAROSŁAWIEC
 / 
Jarosławiec polskim Dubajem. Usypali sobie największą plażę w Europie

Niewielka wieś w niewielkiej gminie, a plaża największa w Europie – przynajmniej w kategorii sztucznych. Tu na turystów czeka imponujące 5 hektarów czystego piasku. Plaża powstawała przez kilka lat, de facto jest efektem ubocznym pewnej inwestycji.

Branża turystyczna zaskoczona. Wakacje zaliczyły falstart, turystów jest mało
969
01.07.2021 14:45

WAKACJE W POLSCE
 / 
Branża turystyczna zaskoczona. Wakacje zaliczyły falstart, turystów jest mało

Pierwszy weekend wakacji zwykle oznaczał masowe wyjazdy nad morze, jeziora, w góry. W tym roku większość ludzi została w domach, a właściciele obiektów noclegowych nadziwić się nie mogą. – Wakacje się zaczęły, tylko jakoś inaczej niż zwykle – mówi jeden z hotelarzy.

Dorsz pod ochroną i świeża rybka prosto z...zamrażarki. Restauratorzy nadal oszukują nad Bałtykiem
24.07.2018 13:07

GASTRONOMIA
 / 
Dorsz pod ochroną i świeża rybka prosto z...zamrażarki. Restauratorzy nadal oszukują nad Bałtykiem

Dziennikarz portalu money.pl spędził kilka dni w jednym z popularnych kurortów nadmorskich. Odwiedzał lokalne punkty gastronomiczne, a nawet zatrudnił się jako kucharz w smażalni ryb. Z jego relacji wynika, że nad polskim morzem nadal nie brakuje nieuczciwych restauratorów. - Jeśli chcemy zjeść świeżą rybkę prosto z kutra, to najlepiej iść do portu ją sobie kupić. W restauracji można liczyć na mrożone filety, na bardzo różną jakość surowców. Na świeżego dorsza nad Bałtykiem nie ma co liczyć, bo to akurat jest okres ochronny. Jeśli chodzi o przestrzeganie zasad higieny, to też się różnie zdarza. Widziałem zaplecze restauracji w namiocie, w której produkty spożywcze były kładzione bezpośrednio na chodniku, na betonie. Trzeba spełnić wszystkie wymagania tylko na początku, jak się działalność otwiera - mówił w programie "Money. To się liczy" Witold Ziomek, dziennikarz money.pl