Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

ARR: Wartość eksportu produktów mleczarskich wzrosła o 35% r/r w I-IV 2017 r.

0
Podziel się:
ARR: Wartość eksportu produktów mleczarskich wzrosła o 35% r/r w I-IV 2017 r.

Wartość eksportu produktów mleczarskich zwiększyła się o 35% r/r i wyniosła 662 mln euro w pierwszych czterech miesiącach 2017 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

"Wraz z poprawą koniunktury na światowym rynku mleka krajowa branża mleczarska notuje wzrost przychodów z eksportu produktów mleczarskich. W okresie styczeń-kwiecień 2017 r. wartość wywozu tych produktów osiągnęła poziom 662 mln euro, o 35% wyższy niż przed rokiem. Na poziomie wyższym niż w okresie czterech pierwszych miesięcy 2016 r. ukształtował się wolumen wywozu odtłuszczonego mleka w proszku (wzrost o 14%), serów niedojrzewających (o 8%) oraz serów dojrzewających (o 4%). Zwiększono także eksport kazeiny (o 76%) oraz lodów (o 15%)" - czytamy w raporcie.

W okresie styczeń-kwiecień 2017 r. wydatki poniesione na zakup produktów mleczarskich na rynkach zagranicznych wzrosły o 2%, do 276 mln euro, podano również.

"W największym stopniu wzrósł wolumen przywozu artykułów o wyższym stopniu przetworzenia: masła (o 53% w odniesieniu do okresu czterech pierwszych miesięcy ub.r.), jogurtów i napojów fermentowanych (o 20%) oraz serów i twarogów (o 12%). Wzrósł także import serwatki (o 32%) i PMP (o 22%). Ograniczono natomiast przywóz odtłuszczonego mleka w proszku (o 40%), kazeiny (o 36%) oraz mleka płynnego i śmietany (o 8%)" - czytamy w raporcie.

W okresie pierwszych czterech miesięcy 2017 r. dodatnie saldo handlu zagranicznego wyniosło 386 mln euro i było o 75% większe niż w tym samym okresie 2016 r.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)