Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Francja-coli-dzieci-zatrucia

0
Podziel się:

Ośmioro dzieci we Francji zostało zarażonych bakterią coli. Przyczyną zatrucia jest spożycie mięsa zawierającego bakterię. Siedmioro z nich przebywa w szpitalach, ósme wróciło do domu.

Stan dzieci lekarze określają jako "poważny", ale "stabilny". Ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. U chorych wystąpiły gwałtowne, krwawe biegunki spowodowane zjedzeniem zarażonych bakteriami coli mielonych steków, kupionych w jednym ze sklepów sieci "Lidl" na północy kraju. Steki produkowane są w miejscowych zakładach, które sprowadzają mięso z Niemiec, Belgii i Holandii. Według lokalnych władz sanitarnych, nie ma bezpośredniego związku między epidemią, jaka wybuchła w Niemczech, a przypadkami zachorowań dzieci we Francji. Badania mają natomiast potwierdzić, czy chodzi o tę samą odmianę bakterii coli. Powodują one chorobę, popularnie nazywaną "chorobą hamburgerów", gdyż najczęściej przedostaje się do organizmu człowieka po zjedzeniu przez niego steku z siekanego mięsa, niewystarczająco wypieczonego. Bakteria ginie w temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza. Co roku powoduje ona we Francji zatrucie u 70 do stu osób.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)