Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Opłateki z pod Tarnowa pojechał do Polaków za granicą

0
Podziel się:

Do Polaków mieszkających m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech oraz na Ukrainie pojechały opłatki z podtarnowskiego Błonia. Przez cały rok w tutejszym gospodarstwie Wyższego Seminarium Duchownego piecze się opłatki.

Receptura jest bardzo prosta i od lat taka sama. - Opłatek powstaje z mąki i wody, ciasto trzeba dobrze wymieszać, przelać do naczynia i trafia ono do specjalnego pieca. Samo pieczenie trwa około dwóch minut. Później opłatki przenosi się do nawilżalni, aby następnie łatwiej można było je wycinać - opowiada siostra Agata Toczek.

W Błoniu piecze się opłatki w pięciu kolorach m.in. niebieskim, żółtym i różowym. Są na nich wzory z motywami nawiązującymi do Świąt Bożego Narodzenia. Opłatki są zamawiane przez proboszczów diecezji tarnowskiej, ale kupują je także księża pracujący w innych krajach. W tym roku pojechały one m.in. do Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, na Ukrainę i Białoruś.

Uzyskane w ten sposób pieniądze przeznaczone są na utrzymanie tarnowskiego seminarium. W tym największym w Polsce seminarium kształci się 215 kleryków.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)