Specjalna ekspozycja "Smaki regionów" i konkurs "Kulinarny puchar Polski " to jedne z najważniejszych imprez, które odbędą się na tegorocznych targach Polagra Food - poinformował w czwartek prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt.
W tym roku resort rolnictwa położy nacisk na promocję żywności regionalnej i ekologicznej. W pawilonie "Smaki regionów" na specjalistycznym stoisku pracownicy resortu będą udzielali informacji o przepisach dotyczących produkcji takiej żywności. Możliwa również będzie degustacja produktów.
Przewidziano konkurs "Kulinarny Puchar Polski". Weźmie w nim udział 10 zespołów kucharzy, które będą walczyć o tytuł najlepszego. Jedną z przygotowywanych potraw będzie danie z mięsa gęsiego i kaszy - produktów wyróżnionych znakiem "Poznaj Dobrą Żywność".
W Międzynarodowych Targach Polagra Food, które odbędę się już po raz 25., weźmie udział 1 tys. 200 wystawców z kraju i z zagranicy. Zaprezentowanych zostanie 400 nowych produktów, w tym 160 rolno-spożywczych - powiedział Byrt.
Dodał, że zainteresowanie tą formą promocji żywności jest duże. W ciągu ostatnich 10 lat liczba wystawców wzrosła o 30 proc. i o tyle samo zwiedzających.
"To pokazuje, jak duży potencjał tkwi w polskim rolnictwie. Jest to jeden z najbardziej efektywnych sektorów gospodarki w Polsce" - podkreślił prezes Targów.
Polagra Food potrwa od 13 do 16 września w Poznaniu. (PAP)
awy/ aop/ gma/