Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

USA: Pszczoły na dachu hotelu w centrum Chicago

0
Podziel się:

Ponad 400 tys. pszczół żyje w ulach na tarasie hotelu Marriott w centrum
Chicago. Miód, który wytwarzają, używany jest do przygotowywania posiłków dla hotelowych gości.

Ponad 400 tys. pszczół żyje w ulach na tarasie hotelu Marriott w centrum Chicago. Miód, który wytwarzają, używany jest do przygotowywania posiłków dla hotelowych gości.

Pięć uli umieszczono na tarasie z ogrodem, znajdującym się na 9. piętrze 49-kondygnacyjnego wieżowca.

Opiekujący się pszczołami Greg Fisher mówi, że pokonują one odległość nawet 10 km w poszukiwaniu roślin, po czym wracają do uli na tarasie hotelu. W ciągu pierwszego roku pszczoły wyprodukowały ponad 90 kg miodu, który wykorzystywany jest w hotelowej kuchni do gotowania i pieczenia.

"Staram się przygotowywać nasze posiłki w sposób tradycyjny, korzystając z naturalnych produktów" - mówi szef kuchni Myk Banas. Dodaje, że specjalnością hotelu jest zimne miodowo-pszeniczne piwo podawane w barze. W hotelowym sklepie można kupić także małe buteleczki z miodem w cenie 5 dol.

Hotel Marriott znajdujący się w samym centrum Chicago w hodowlę pszczół zainwestował ponad 2500 dol.

Joanna Trzos (PAP)

tos/ mc/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)