W 2018 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 1,3% r/r do 2,72 mln ton.
Wolumen produktów uboju bydła i cieląt spadł w tym czasie o 4,8% r/r i wyniósł 194 tys. ton.
Produkcja wędlin zmniejszyła się w 2018 r. o 5,5% r/r do 785 tys. ton.
W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 112 tys. ton (-1,3% r/r, -9,6% m/m), produkcja mięsa drobiowego - 228 tys. ton (+4,9% r/r, -9,9% m/m), ubój bydła i cieląt - 14,6 tys. ton (-5,9% r/r, -9,8% m/m), a produkcja wędlin - 57,7 tys. ton (-6,4% r/r, -12,1% m/m), podał także GUS.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.