Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Indeks IBŻ: 53% firm rolno-spożywczych oceniało swoją sytuację jako dobrą w VII

2
Podziel się:

Większość firm przetwórczych (53%) oceniła swoją sytuację finansową określała wciąż jako dobrą, wynika z badania Indeks IBŻ, zrealizowanego przez Food Research Institute w lipcu br. Wskaźnik IBŻ, odzwierciedlający koniunkturę w branży rolno-spożywczej, spadł w ostatniej fali badania o kolejne 8,3 pkt proc. w stosunku do pomiaru z końca kwietnia.

Indeks IBŻ: 53% firm rolno-spożywczych oceniało swoją sytuację jako dobrą w VII

"Polska branża spożywcza bazuje głównie na krajowym surowcu, dostarczanym przez polskich producentów rolnych, dlatego wydaje się, że jest jedną z niewielu, która w niewielkim stopniu odczuła skutki pandemii oraz zamrożenia gospodarki w drugim kwartale br. Mając na uwadze bezpieczeństwo żywnościowe kraju, jest to sytuacja bardzo pozytywna, ponieważ konsumpcja wewnętrzna przewyższa produkcję surowców rolnych. Jednak zamknięcie granic i ograniczenie możliwości eksportowych polskich produktów rolno-spożywczych w II kwartale 2020 roku znalazło swoje odzwierciedlenie w bieżącej ocenie sytuacji przez przetwórców. Ponad połowa z nich oceniła sytuację finansową jako złą" - powiedziała Agnieszka Tłuczak z Food Research Institute, cytowana w komunikacie.

Badani przetwórcy nie odnotowali w ciągu 3 ostatnich miesięcy znaczących wahań wielkości ani opłacalności produkcji, 43% zanotowało jej wzrost, a co trzeci z nich zadeklarował wzrost przychodu z działalności w porównaniu do poprzednich lat.

Stopniowa odbudowa popytu w branży spożywczej nie ma przełożenia na polepszenie nastrojów, podano także.

"Badanie pokazuje skalę wyzwań, przed jakimi stoi obecnie branża spożywcza. Dodatkowe obowiązki względem pracowników oraz klientów, zmiana organizacji prac, nadal dosyć wysoka niepewność, powodują presję na funkcjonowanie krajowych firm. Potwierdzeniem tego są również wyniki badania nastrojów realizowane w ramach indeksu IBŻ" - powiedział analityk z Santander Grzegorz Rykaczewski, cytowany w komunikacie.

"Sytuacja branży spożywczej stopniowo poprawia się, po kwietniowo-majowym dołku. Sektor mierzy się jednak z wieloma wyzwaniami, co znajduje swoje odbicie w indeksie IBŻ. Z jednej strony widzimy stopniową odbudowę popytu. Jak wynika z danych GUS, w czerwcu i lipcu miesięczna dynamika sprzedaży detalicznej żywności była dodatnia, a wartość sprzedaży detalicznej żywności wyższa również w relacji rocznej. O ile w czerwcu wzrost r/r wyniósł 0,2%, to już w lipcu był wyraźniejszy, a dynamika osiągnęła 3%. Również miękkie wskaźniki wskazują na stopniową poprawę. W sierpniowym badaniu koniunktury, realizowanym przez GUS, przedsiębiorcy z branży spożywczej lepiej niż w poprzednich miesiącach ocenili bieżący portfel zamówień krajowych i zagranicznych. Nadal jednak saldo odpowiedzi było ujemne (-3,7 pkt). Podobną tendencję odnotowano również w przypadku bieżącej produkcji oraz sytuacji finansowej" - dodał Rykaczewski.

Dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner zwrócił uwagę, że wyzwaniem będzie dla branży żywnościowej związane z obciążeniami dotyczące wdrażania systemu Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta, które spowodują wzrost kosztów opakowań oceniany na ok. 3-4 mld zł.

"Od 2021 roku zacznie obowiązywać unijny podatek od nieodzyskanego plastiku. Szacunkowo będzie on wynosił dla Polski minimum 2,5 mld zł. Wymienione wyżej obciążenia oraz te, które mogą pojawić się praktycznie z dnia na dzień, a także niestabilność prawa, jego zła jakość, brak realnych ocen skutków wprowadzanych regulacji, w tym dla małych i średnich przedsiębiorstw, nie pozwalają na bezpieczne planowanie działalności gospodarczej, nie mówiąc o inwestycjach w branży spożywczej. Sytuację niewątpliwie ratuje eksport, którego wyniki za I półrocze są mimo pandemii lepsze niż w 2019 r., jednak sytuacja na rynkach eksportowych nie jest do końca stabilna i nikt w tej chwili nie jest w stanie przewidzieć, czy druga fala COVID-19 nie wpłynie na poziom eksportu. Warto pamiętać, że szybko rosnące koszty przedsiębiorstw powodują również stopniową utratę konkurencyjności na rynkach eksportowych, szczególnie krajów trzecich, i dla wielu firm jego poziom stanowi o być albo nie być " - dodał Gantner.

Badanie wykazało, że przedsiębiorcy do listy najbardziej odczuwalnych obciążeń dodają koszty prowadzenia działalności, które w ocenie aż 88% z nich wzrosły na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy. Jednocześnie podczas pandemii do 22% z 18% zwiększyła się grupa przetwórców, którzy ten wzrost odczuli szczególnie mocno.

Indeks IBŻ to wskaźnik aktywności gospodarczej w sektorze rolno-spożywczym, umożliwiający poznanie nastrojów w łańcuchu dostaw (producenci <-> przetwórcy <-> dystrybutorzy). Powstaje w oparciu o anonimowe badanie ankietowe, przeprowadzane wśród kadry zarządzającej. Ostatnia fala badania przeprowadzona została w lipcu 2020 r. Patronat nad badaniem objęła Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(2)
skrót
4 lata temu
"sytuację jako dobrą w VII" - już się lenisz jeden z drugim napisać pełnym zdaniem?
skrót
4 lata temu
"jako dobrą w VII" - już się lenisz jeden z drugim napisać pełnym zdaniem?