Notowania

rynek spożywczy
30.01.2017 14:08

FAMMU/FAPA: Eksport cukru wzrósł o 9,6% ilościowo i o 20% wartościowo w I-X

Podziel się
Dodaj komentarz

Warszawa, 30.01.2017 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski wzrósł o 9,6% r/r do 373,4 tys. ton w okresie styczeń-październik 2016 r., a w ujęciu wartościowym wzrósł o 20% do 178,3 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa.

Jednocześnie import cukru do Polski był o 92% większy r/r i wyniósł 202,2 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 89%, zwiększając się do 90,2 mln euro.

"W okresie styczeń-październik 2016 roku polski eksport cukru był sporo większy w ujęciu rocznym, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie. Ceny wywozu poprawiły się, przywóz był nieco tańszy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej" - podano w raporcie.

Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 61% wywozu. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich - Izrael, Gruzja, Rosja i Gruzja, podano także.

Natomiast głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 70% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE. Najwięcej cukru sprowadzono z Niemiec, Szwecji, Czech i Danii, a spoza UE - z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

"W okresie styczeń-październik 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem spadło o 12,6% do 88,2 mln euro o 27,3% do 171,2 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach" - czytamy dalej.

"Październik okazał się miesiącem niezbyt ożywionej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu około 22 tys. ton. Około 18 tys. ton trafiło do UE. Natomiast importerzy sprowadzili nieco ponad 2 tys. ton. Niższy import można łączyć z szybko drożejącym w październiku (i poprzednich miesiącach) cukrem i wysokim poziomem importu jako takiego. Z kolei relatywnie niewielki wywóz może być skutkiem ograniczonej podaży eksportowej w kraju. Warto zauważyć, że tempo importu mocno wyhamowało w ostatnich dwóch miesiącach" - czytamy także w raporcie.

Tagi: rynek spożywczy, giełda, wiadomości, giełda na żywo
Źródło:
ISBnews
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz