Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na

Wyższe ceny drobiu wynikiem wzrostu kosztów bezpieczeństwa. Mięsa w sklepach nie zabraknie

Ceny drobiu poszły w ostatnich dniach mocno w górę. Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza informuje, że to przez koszty związane z dodatkowymi materiałami i procedurami bezpieczeństwa. Chodzi oczywiście o pandemię koronawirusa. Instytucja zapewnia jednak, że drobiu w sklepach nie zabraknie.

Podziel się
Dodaj komentarz
(East News)
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zapewnia, że drobiu w sklepach nie zabraknie. (Fot: Piotr Kamionka/REPORTER)

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza informuje, że w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną w Polsce, branża drobiarska działa z zachowaniem szczególnej ostrożności.

- "Utrzymanie ciągłości pracy zakładów drobiarskich jest dla nas obecnie szczególnie istotne. Jako organizacja branżowa pragniemy zwrócić uwagę, że większość pracowników zakładów produkujących mięso i produkty drobiowe nie może przejść w tryb pracy zdalnej. Nie pozwala im na to charakter wykonywanej pracy. Zapewniamy jednak, że zakłady drobiarskie podjęły szereg działań profilaktycznych, mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa pracy tych osób" - czytamy w komunikacie.

KRD-IG informuje, że drobiu w sklepach nie zabraknie, a rosnące w ostatnich dniach ceny, są wynikiem "wzrostu kosztów materiałów i dodatkowych procedur bezpieczeństwa".

Oglądaj także: Koronawirus uderzy w gospodarkę. "Musimy pogodzić się ze spowolnieniem"

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zwraca również uwagę na to, że niekiedy ceny drobiu bywały zaniżone. - "Niewątpliwie klienci dostrzegą również ograniczenie akcji promocji cenowych oferowanych przez dystrybutorów, które często były krzywdzące dla producentów zmuszanych do sprzedaży swoich towarów poniżej kosztów produkcji" - informuje KRD-IG.

Jedyną deską ratunku dla restauracji, może być zamawianie przez nas jedzenia na wynos.
Zamawianie jedzenia na wynos ostatnią deską ratunku dla restauracji. "W najgorszej sytuacji będziemy musieli zamknąć lokal"

Pandemia koronawirusa nie przeszkodzi branży drobiarskiej w produkcji mięsa i dostarczaniu go do sklepów. KRD-IG podkreśla, że żywność nie jest ani źródłem, ani drogą zarażenia wirusem. "Zapewniamy, że produkty spożywcze, w tym mięso i produkty drobiowe, są całkowicie bezpieczne, a ich spożywanie nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem" - czytamy w oświadczeniu.

Przywrócenie granic w wielu krajach może być jednak dla wielu branży problemem. - "Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Ponad 50% całej naszej produkcji w 2019 roku zostało skierowane na eksport. Dlatego dla wielu zakładów niezmiernie istotne jest dziś utrzymanie możliwości przekraczania granic przez samochody ciężarowe, oczywiście przy zachowaniu wszystkich surowych wymogów dotyczących zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa" - informuje KRD-IG.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Obejrzyj i dowiedz się, jak chronić się przed koronawirusem

Tagi: rynek spożywczy, giełda, wiadomości, giełda na żywo, drób, żywność, koronawirus, gospodarka, handel, ceny, mięso
Źródło:
ISBnews
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
17-03-2020

logicznyTo dobrze, że nie inflacji kreowanej przez rząd ;)))

Rozwiń komentarze (1)