Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Natalia Kurpiewska
|
aktualizacja

Aż 5 mln ton. Tyle żywności marnujemy tylko w ciągu roku

3
Podziel się:

Blisko 5 mln ton żywności marnujemy rocznie w Polsce. W dużej mierze to wina klientów sklepów spożywczych i supermarketów. Aż 60 proc. wyrzucanej żywności pochodzi z lodówek w naszych domach.

Aż 5 mln ton. Tyle żywności marnujemy tylko w ciągu roku
W Polsce rocznie marnujemy blisko 5 mln żywności (Corbis via Getty Images, VIEW press)

Kupujemy więcej żywności niż jesteśmy w stanie spożyć. Jedzenie nie może w nieskończoność leżeć na półkach czy w lodówce, a to oznacza, że część naszych zakupów po prostu ląduje w koszu.

Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, przygotowały pierwszy tego typu projekt "PROM", który pokazuje, jak wielka jak skala problemu związanego z marnowaniem żywności.

- W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba - wylicza Robert Łaba,kierownik zadania w projekcie, IOŚ-PIB.

Zobacz także: Minister zapowiada kary dla hoteli. "Tak nie może być w państwie prawa"

Badania wskazują, że w Polsce marnuje się rocznie ponad 4,8 miliona ton żywności. Najwięcej marnują konsumenci - 60 proc, zaś produkcja rolnicza odpowiada za 15 proc. start. Również przetwórstwo jest odpowiedzialne za około 15 proc. strat w żywności.

W porównaniu do wyżej wspomnianych ogniw, mniej marnuje się podczas transportu i magazynowania - jest to 1 proc. całej wyrzucanej żywności. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7 proc., a gastronomia niewiele powyżej 1 proc.

A jak to wygląda poza Polską? Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi aż 1/3 produkcji żywności na Ziemi.

Marnowanie żywności przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska, do degradacji i wyczerpywania się zasobów naturalnych, a to w rezultacie, zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie. Dlatego obniżenie o połowę skali marnotrawstwa żywności do roku 2030 znalazło się wśród 17-tu najważniejszych celów rozwojowych ONZ.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(3)
że co ????
3 lata temu
Na całym świecie marnuje się 1,3 miliarda ton a w samej Polsce 4,8 miliarda ton. Polska w jakiejś innej galaktyce ? Dlaczego nikt nie kontroluje tego bełkotu ?
Babcia54
3 lata temu
Żywność się marnuje,bo gdyby dać ją biednym i potrzebującym trzeba zapłacić podatek...a tak każdy sklep ładuje wszystko do śmieci...Piekarz da chleb głodnemu to zaraz go fiskusem straszą
przechodzien
3 lata temu
w tytule miliony ton w środku miliardy, trzeba być prawdziwie ekspertem żeby oszacować to marnotrawstwo