Biznes Roberta Lewandowskiego z opóźnieniem. Zatrudni nawet 100 osób
Jak dowiedział się money.pl, przesuwa się termin otwarcia restauracji, którą tworzy m.in. Robert Lewandowski. Nowe miejsce na mapie Warszawy zacznie działać wiosną lub latem, choć pierwotnie miało ruszyć na przełomie września i października tego roku. O menu zadba syn Magdy Gessler - Tadeusz Müller.
O planach uruchomienia restauracji w Warszawie poinformowano pod koniec 2019 roku. Nowe miejsce na mapie Warszawy tworzą wspólnie Robert Lewandowski, Jacek Trybuchowski, menedżer z branży gastronomicznej oraz Jerzy Krzanowski, jeden z najbogatszych Polaków.
Syn Magdy Gessler zadba o menu
Lokal, w którego powstanie zaangażowany jest napastnik Bayernu, będzie zlokalizowany w kwartale ulic Grzybowskiej, Krochmalnej, Wroniej i Chłodnej, na terenie Browarów Warszawskich. Rewitalizacją obiektów po starej warzelni zajmuje się Echo Investment.
Restauracja zajmie całą Warzelnię, największy zachowany fragment dawnego kompleksu piwowarskiego. Inwestycja Lewego i jego wspólników będzie miała ponad 1,3 tys. mkw. Lokal będzie zajmował dwa poziomy. Na pierwszym znajdzie się restauracja i bar sportowy, na drugim mają być organizowane eventy prywatne i biznesowe.
Domek na drzewie. Ile kosztuje i jak go zbudować? Oto "Pomysł na dom"
- Chcemy tak pozycjonować nasze restauracje, aby były dostępne dla szerokiego grona gości - mówi money.pl Jacek Trybuchowski. W swoim życiu zawodowym zakładał wiele restauracji. Był m.in. członkiem zarządu AmRest, międzynarodowego operatora zarządzającego markami branży gastronomicznej: Burger Kinga, Starbucksa, Pizza Hut i KFC.
Lokal ma serwować kuchnię europejsko-amerykańską. Jak zdradza money.pl Trybuchowski, o menu zadba Tadeusz Müller, syn znanej restauratorki Magdy Gessler.
Prace trwają
Początkowo restauracja Lewego i jego wspólników miała wystartować na przełomie września i października tego roku. Ten termin został jednak przesunięty.
- Inwestycja jest kontynuowana pomimo zagrożeń związanych z COVID-19. Otwarcie zostaje przesunięte na pierwszy lub drugi kwartał 2021 roku ze względu na wydłużające się prace remontowe w zabytkowym budynku Warzelni. Niestety, zabytkowe budowle charakteryzują się tym, iż są nieprzewidywalne - zapewnia Jacek Trybuchowski.
- Obecnie kończymy wykonywanie głównych robót budowlanych, tj. nowego układu konstrukcji budynku, w tym nowych szachtów windowych i klatki schodowej. Prowadzimy prace przy izolacji dachu oraz przy wykonywaniu wylewek na poszczególnych piętrach. We wrześniu ruszymy z robotami elektrycznymi i wentylacyjnymi. Od października planowane są prace wykończeniowe. Na początku października będzie gotowa odrestaurowana elewacja zewnętrzna - informuje Weronika Ukleja, PR Coordinator z Echo Investment.
100 pracowników na pokład
W restauracji, jak informuje Jacek Trybuchowski, znajdzie zatrudnienie około 70-100 osób.
- Rekrutacja rozpocznie się grudniu lub na początku przyszłego roku - mówi Trybuchowski.
Warszawska restauracja to niejedyny biznes gastronomiczny Roberta Lewandowskiego. We wrześniu tego roku ruszyć mają prace w Giżycku. Napastnik Bayernu Monachium jest jednym z trzech udziałowców spółki "Nowe Mazury 8", która realizuje na Mazurach projekt "Wodny Świat".
W jego ramach ma powstać kilka projektów skupionych wokół wody, w tym przystań jachtowa Osada Żeglarska oraz restauracja na wodzie, w której będzie można zamówić posiłek z menu bazującego na świeżo złowionych rybach. Zakończenie realizacji tego projektu planowane jest do 31 grudnia 2021 r.