Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Mateusz Madejski
|

Polskie mięso pod kontrolą. "Salmonella, wątpliwa jakość"

20
Podziel się:

Bułgarski resort rolnictwa nasili kontrolę nad importem polskiego drobiu. Lokalni producenci uważają, że mięso z Polski bywa "wątpliwej jakości" i jest oferowane po "dumpingowych cenach".

Polskie mięso pod kontrolą. "Salmonella, wątpliwa jakość"
Bułgaria ma ostrzej kontrolować polskie mięso (WP, Mateusz Madejski)
bESqzHCd

"Zaostrzone kontrole" mają się rozpocząć w przyszłym tygodniu - powiedział szef stowarzyszenia bułgarskich producentów drobiu Daniel Bożankow.

Jak dodał, decyzja o dodatkowych kontrolach zapadła po skargach bułgarskich producentów.

- Żalili się, że z Polski importuje się mięso wątpliwej jakości, często zarażone salmonellą, które oferowane jest po cenach dumpingowych - mówił w wywiadzie Bożankow. - Polski import od lat stwarza problemy na bułgarskim rynku.

bESqzHCf
Zobacz także: Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii

Zakażone mięso z Polski

W ostatnich latach bułgarskie media regularnie informowały o przejmowaniu i niszczeniu skażonego salmonellą drobiowego mięsa z Polski.

bESqzHCl

Zarówno w 2019, jak i w 2020 roku na rynek bułgarski miało trafić z Polski po 100 ton takiego skażonego drobiu. Bułgarskie stowarzyszenia liczą, że po kontrolach "dojdzie do kolejnych wstrzymań wątpliwych partii drobiu".

Zdaniem Bożankowa, przyczyną tego, że do na rynek bułgarski trafia tyle skażonego mięsa, jest "praktyczny brak weterynaryjnej kontroli granicznej".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bESqzHCG
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(20)
kajko
miesiąc temu
Jakość mięsa to pojęcie naciągane. Wystarczy je obejrzeć i powąchać. Reszta to marketingowa ściema. A substancje niedozwolone bada się bardzo wybiórczo. Takie są przepisy.
Maria
miesiąc temu
Kraj z durawego papieru toaletowego. Żadnych procedur i nauki po szkodzie.
Tom
miesiąc temu
A kiedy zacznie być badane polskie mięso sprzedawane Polakom, w szczególności na zawartość rakotwórczych azotanów, które tak chętnie przemysł pakuje do mięsa, a których normy są systematycznie przekraczane po 500-700% ,bo tego nikt nie sprawdza?
bESqzHCH
zybi
miesiąc temu
Po pierwsze kontrola jakości jest koniecznością. Po drugie robienie z tego show jest oznaką, że lobby lokalnych producentów produkujących gorszą żywność i szuka sposobu, pretekstu by eliminować konkurencję
filip
miesiąc temu
.... daj spokój słowo przecierz(Ż) pomyliło ci sie ze słowem pacierz...