Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
AZI
|

Ceny mięsa są zaniżone? Branża wędliniarska chce, aby zbadał to UOKiK

117
Podziel się:

Przedstawicieli branży wędliniarskiej zarzucają dużym sieciom handlowym, że sprzedają mięso poniżej kosztów produkcji. Dlatego zwrócili się do prezesa UOKiK z prośbą o interwencję. Chcą, aby urząd sprawdził, czy sieci, nie naruszają obowiązujących przepisów.

Ceny mięsa są zaniżone? Branża wędliniarska chce, aby zbadał to UOKiK
Piątka dla zwierząt. Ekolog chce zamknięcia dużych hodowli. Mięso powinno być towarem luksusowym (WP, Mateusz Madejski)

Serwis wiadomościhandlowe.pl informuje, że o interwencję do prezesa UOKiK wystąpiło Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW RP). Organizacja wskazuje konkretnie na przypadki "rażąco zaniżonych cen mięsa, odstających całkowicie od cen zakupu surowca na polskim, jak i europejskim rynku" w sklepach sieci Biedronka i Kaufland.

Podaje jednocześnie konkretne przykłady. W styczniu sklepy sieci Kaufland oferowały np. kilogram karkówki za kwotę 12,99 zł, z kolei schab bez kości za 14,99 zł. W lutym 1 kg schabu oferowany był za cenę 11,86 zł, karkówka bez kości za 13,99 zł, a łopatka bez kości za 10,99 zł.

Podobną ofertę cenową można było znaleźć w sklepach sieci Biedronka. Rozbieżność cenowa pomiędzy Biedronką a Kauflandem była więc symboliczna. Tymczasem w zestawieniu ze sklepami tradycyjnymi, które oferowały m.in. łopatkę czy karkówkę, wynosiła kilkadziesiąt procent.

– Konkurencja jest mocno zakłócona. To są ceny tak niskie, że zwyczajnie zakłady nawet nie są w stanie się do nich zbliżyć. Efekt jest taki, że konsumenci coraz rzadziej decydują się na zakup produktów w sklepach mięsnych. Tylko w zeszłym roku zamknięto 4 tys. sklepów w całym kraju, w tym może być jeszcze gorzej – twierdzi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP, cytowany przez wiadomościhandlowe.pl. Jego zdaniem przepisy nie chronią też wystarczająco mniejszych podmiotów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Większość osób, które zamawiają jedzenie nie interesuje się skąd ono przyjeżdża. Tego nie biorą pod uwagę

W przeszłości UOKiK już interweniował

Prezes UOKiK może jednak podjąć interwencję tylko wówczas, gdy rażąco niskie ceny stosuje podmiot, który ma dominującą pozycję na danym rynku, czyli mający w nim minimum 40 proc. udziału. Aktualnie, żadna sieć handlowa nie ma takiego udziału, co uniemożliwia prowadzenie postępowania w tej sprawie.

Wiadomościhandlowe.pl przypominają, że w przeszłości prezes UOKiK podejmował interwencje dotyczące rynku mięsa. Ostatnia decyzja dotyczyła spółki Agri Plus, która odbierała hodowcom trzody chlewnej rekompensaty przyznane im przez państwo za straty związane z ASF. Prezes UOKiK nałożył na przedsiębiorcę ponad 68 mln zł za nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(117)
Robert
12 miesięcy temu
W Poslce nie ma jeszcze przepisu o zawartości wody w surowym mięsie. Np w Danii są trzy opakowania niby ten sam filet czy schab ale jasno napisane tutaj 15% wody tu 10 a tam 5% I tam gdzie normalne cena wiadomo najwyzsza. Relugalcje gdzie sa te unijne regulacje do oznaczeń mięsa albo że było odmrożone....I nie wolno ponownie
biss
rok temu
Jakiego mięsa? Czy chodzi o wyroby mięsopodobne, ktore ma zwiększaną wage nawet o 50% przez zatrzymywanie w nim cieczy przy użyciu jakiejś chemii? Od tego sie tyje i choruje! W Polce bardzo trudno kupić mięso. W wiekszosc sklepow sprzedaja, tanio, wyroby mięsopodobne. A potem placz, ze polskie dzieci tyja najszybciej w Europie. Jedza smieci, to tyja. Mali Hiszpanie i Szwedzi nie maja spartfonow, caly dzien wisza na trzepakach. Karmcie dalej swoje dziecko smieciami. Tanio! Tanio!
Troi
rok temu
Skoro sprzedają po takich cenach to ja kupuję gdzie taniej i nie mam zamiaru przepłacać w innych sklepach po to tylko żeby ktoś na mnie zbijał kasę!
Max Maximus
rok temu
Jest kapitalizm , jest popyt i podaż , więc o co chodzi? Podwyżka cen ma krótkie nogi , tak żonglują cenami tylko przygłupy z marketingu , będą sami wpier .. to na czym chcieli zarobić .WASZE PRODUKTY są gówno warte , dosłownie , wędlina 2 dni i śliska , pieczywo 2 dni i czerstwe , wyroby cukiernicze - chemia , garmażerka -brak kupujących , oj trafi się kilku przypadkowych klientów , dalej - garnitury o litości 21 cm nogawka , chyba dla dzieciaka , bo nie na dorosłego mężczyznę , marynarka obciśnięta jakby nie na ten wymiar szyta , moda leży i czeka na lepsze czasy .Przypomina mi się dowcip: wchodzi klient do piekarni i pyta : są suche bułki ? SĄ odpowiada piekarz , to po wuj tyle pieczecie, odpowiada klient .Oszczędności - już na 8 % , ha ha ha , mister glapa a po co było obniżać do 0.1 % , pamiętam twoje osiągnięcia jak byłeś ministrem od budownictwa - ruina .By teraz banki odzyskały wycofane przez klientów pieniądze , to trzeba podwyższyć oprocentowanie na 18-21 % a nie robić zakazy wpłat - wypłat bankowych o określonych sumach . To robi kaleka walutowiec , może te blondaski waćpanu podpowiadają ? A ropę będziecie mieli na zapitkę wielkanocną + jajeczko po 1.10 zł /szt. Moje koguty już nie wyrabiają .A wszystko to pod nadzorem władzy z NAKAZU. Już myślicielom niedużo czasu zostało , kradnijta a oddata z procentem .
64+
rok temu
W jedynym artykule piszą o drożyźnie, tutaj mówią że za tanio. Mogliby się zdecydować. Towar w sieciach nie biorą się z nikąd. Sprawdzić dostawców i jakość produktów. Ja już dawno zrezygnowałem z mięsa paczzkowanego z Biedronki, lllLidla czyczy innego oszołoma. Zbyt dużo lądowało w śmietniku.
...
Następna strona