Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
aktualizacja

Czesi alarmują: salmonella w polskim mięsie. Część została zjedzona

11
Podziel się:

Czesi znów alarmują ws. polskiego mięsa. Po raz kolejny w partiach drobiu sprowadzonego z naszego kraju wykryto salmonellę.

Salmonella nie jest groźna dla człowieka, gdy mięso podda się odpowiedniej obróbce termicznej
Salmonella nie jest groźna dla człowieka, gdy mięso podda się odpowiedniej obróbce termicznej (Shutterstock.com)

- Część mięsa zostało zjedzona, a część zabezpieczono – poinformował media rzecznik Państwowej Administracji Weterynaryjnej Republiki Czeskiej Petr Vorliczek. Jak wyjaśnił, salmonella została wykryta w dwóch partiach mięsa drobiowego sprowadzonych z Polski.

Pierwsza z nich ważyła 240 kg i trafiła do restauracji w galerii handlowej na terenie Pardubic. 115 kg z tej partii zostało przetworzonych i sprzedanych klientom. Pozostałą część zdołano zabezpieczyć i skierować do utylizacji. Dotychczas nie pojawiły się informacje o tym, by ktokolwiek zachorował po spożyciu przetworzonego mięsa – bakterie giną w wyniku działania wysokiej temperatury.

Zobacz także: Oglądaj też: Afera mięsna. Ekspert: przestępczość w żywności bardzo się opłaca

Druga ze skażonych partii została zabezpieczona w całości w chłodni w mieście Chlumec nad Cidliną

Informacje o skażonym mięsie z Polski odnajdowanym w Czechach od czasu wybuchu "afery mięsnej" regularnie trafiają do mediów u naszych południowych sąsiadów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(11)
WYRÓŻNIONE
Szef Kuchni
6 lat temu
Za produkt zjedzony, kierownictwo nie odpowiada, sorry
SmacznaPadlin...
6 lat temu
Zdziwieni ?! Hi hi...
Fud Trok
6 lat temu
Glupi czesi nie wiedza , ze sol drogowa ma taki sklad chemiczny jak sol spozywcza a jajka na susz przechowuja w chlodniach a przeciez od suszu zrobionego ze zbukow jeszcze nikt nie umarl !
NAJNOWSZE KOMENTARZE (11)
nie śmieszne
6 lat temu
i śmieszne to nie jest. cały czas jemy takie mięso. badania mięsa wykonują na zlecenie firmy prywatne. jeśli coś jest nie tak z mięsem, zleceniodawca zostaje poinformowany o tym fakcie a ten każe fałszować wyniki badań na jego korzyść
Lokles
6 lat temu
Gdyby nie Czesi to nikt by nie wiedział o soli drogowej w żywności i o suszu jajecznym.
rozeszło się ...
6 lat temu
A co z mięsem chorych krów z Barbadosu?
Sarna
6 lat temu
Głupie olaczki bez przerwy drąźą......a jak na ironie przyjeźdzaja masowo do Polskich sklepów i robią ogromne zakupy wstydu nie mają opluwając Polske.Wielokrotnie byłam świadkiem jak ogromne zakupy robią cześi w Polsce
Czytelnik
6 lat temu
Rozumiem,że mięso było polskie.A salmonella?