Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
aktualizacja

Jedzenie z puszki zamiast kolacji w restauracji. Producenci żywności muszą się dostosować

3
Podziel się:

W czasach, kiedy zamknięto ulubioną restaurację i trzeba zaciskać pasa, coraz częściej sięgamy po makaron i jedzenie w puszkach. W nowym raporcie KE zauważa, że spadło spożycie mięsa wysokiej jakości, serów i wina, czyli produktów droższych, które częściej jemy poza domem.

Z powodu epidemii koronawirusa zmieniamy nawyki żywieniowe.
Z powodu epidemii koronawirusa zmieniamy nawyki żywieniowe. (Pixabay, pixabay)

Tworzenie zapasów, a także zamykanie restauracji, barów i hoteli ma bezpośredni wpływ na producentów rolno- spożywczych. Z jednej strony podstawowe artykuły spożywcze, takie jak makaron, ryż, mąka, owoce i warzywa w puszkach, cieszą się większym zainteresowaniem. Z drugiej strony niektóre rodzaje mięsa, wino i sery specjalistyczne - znacznie częściej spożywane poza domem - odnotowują znaczny spadek sprzedaży.

- Sektor reaguje i dostosowuje się do nowych okoliczności, w tym zakłóceń logistycznych i szybko zmieniającego się popytu - czytamy raporcie Komisji Europejskiej.

Wina, mleko i sery

Ograniczenia wprowadzone w związku z epidemią wpłynęły na znaczny spadek spożycia wszystkich rodzajów win. Z szacunków wynika, że konsumpcja wina w UE spadnie do 108 mln hektolitrów, czyli o 8 proc. poniżej poziomu z ubiegłych pięciu lat. Według raportu, wpłynie to także niekorzystnie na eksport wina z UE, który w tym roku ma być niższy o kilkanaście procent.

Zobacz także: Obejrzyj i dowiedz się, jak chronić się przed koronawirusem

Komisja zwraca uwagę, że wprowadzone restrykcje mogą stanowić spore wyzwanie, jeżeli chodzi o transport mleka, a także o dostawy pasz. Ponadto ze względu na ograniczenia, może dojść do wzrostu produkcji produktów mleczarskich, które wymagają mniejszego nakładu pracy.

Zamknięcie restauracji sprawiło jednak, że spadła konsumpcja serów o wysokiej wartości, które najczęściej spożywane są poza domem.

Konsumpcja sera w UE w 2020 r. może - jak wskazuje raport - nieznacznie wzrosnąć (0,3 proc.), a eksport może rosnąć dzięki popytowi na rynkach azjatyckich.

Produkcja mleka w krajach Unii w roku ubiegłym wzrosła o 0,4 proc., (jest to najniższy wzrost od 2012 r.). Według prognoz w tym roku należy oczekiwać wzrostu produkcji na podobnym poziomie.

Spada produkcja wołowiny

W ocenie Komisji, należy spodziewać się dalszego spadku produkcji wołowiny, która i tak znacznie spadła w roku 2019 z powodu niższych cen i zmniejszenia hodowli.

W roku ubiegłym wzrosła natomiast - ze względu na rosnący popyt - produkcja drobiu. W tym roku - jak wskazano w raporcie - trend ten powinien się utrzymać. Jednak zamknięcie restauracji będzie miało wpływ na ograniczenie konsumpcji niektórych rodzajów drobiu (np. kaczek).

Wzrosnąć nieznacznie powinna - według prognoz - produkcja wieprzowiny ze względu na utrzymujący się popyt z Azji (ze względu na wpływ afrykańskiego pomoru świń, szczególnie w Chinach). Epidemia nie powinna mieć znaczącego wpływu na sektor, jednak spożycie drobiu w UE może spaść z powodu wzrostu cen.

Oliwa z oliwek, zboża, cukier

Po wdrożeniu ograniczeń w związku z epidemią koronawirusa wzrosła sprzedaż oliwy z oliwek, szczególnie w krajach, w których jest produkowana (Hiszpania, Włochy, Grecja). To, wraz z niskimi cenami, powinno doprowadzić do ożywienia konsumpcji oliwy z oliwek w tych krajach (przy wzroście konsumpcji o 13 proc.).

Produkcja oliwy z oliwek w UE w sezonie 2019/2020 wyniosła prawie 2 mln ton, co oznacza spadek o 15 proc. w stosunku do roku ubiegłego. Ze względu na znaczne zapasy dostępność tego produktu jest wysoka.

Z raportu wynika, że produkcja zbóż w UE w bieżącym okresie (sezon 2019/2020) powinna wynieść 294 mln ton, o 4,5 proc. więcej niż średnia z 5 lat. Następnie - jak wnika z prognoz - spadnie do 287,8 mln w latach 2020-2021.

Produkcja rzepaku w sezonie 2019/2020 osiągnie najniższy poziom w ciągu 12-lat i wyniesie 14,9 mln ton. Wynika to z ograniczenia powierzchni produkcyjnej. Jednak planowane nasadzenia powinny sprawić, że powierzchnia upraw rzepaku wzrośnie do 10,5 mln ha w 2020/2021.

Produkcja roślin wysokobiałkowych powinna wzrosnąć do 4,5 mln ton, tj. o 4 proc. więcej niż w roku ubiegłym, dzięki dobrym perspektywom rynkowym w zakresie żywności i pasz.

Oczekuje się, że produkcja cukru w UE w sezonie 2019/2020 nieznacznie spadnie do 17,4 mln ton z powodu zmniejszenia powierzchni upraw buraka cukrowego.

W ocenie Komisji przyszły rok przyniesie dalsze 3 proc. zmniejszenie powierzchni buraków cukrowych w związku z trudnymi warunkami rynkowymi w ciągu ostatnich dwóch lat.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(3)
endrju
3 lata temu
a co te komisarze jedza? nie sadze by to byly puszki z najtanszym pasztetem,niezly pasztet nam zaserwowali
Domi
3 lata temu
Polecam wykwintną fasolkę z Lidla i jaja. Pozdrawiam
LOL
3 lata temu
a co to jest ta Komisja Europejska, to jakaś sekta ?