Marian Banaś nie podał się do dymisji. NIK wydał oświadczenie

"W związku z pojawiającymi się informacjami, jakoby Prezes NIK złożył dymisję z zajmowanego stanowiska informujemy, że decyzja taka nie zapadła" - poinformowała Najwyższa Izba Kontroli. To stan na wczesne piątkowe popołudnie.

Marian Banaś nadal jest prezesem NIK. Dymisji nie ma, jest oświadczenie NIK
Marian Banaś nadal jest prezesem NIK. Dymisji nie ma, jest oświadczenie NIK (East News, Piotr Molecki/East News)
bDBbEoBN

Jak czytamy w oświadczeniu, opublikowanym na stronie internetowej NIK, Izba działa normalnie i bez zakłóceń.

"Jednocześnie zapewniamy, że Najwyższa Izba Kontroli pracuje zgodnie z obowiązkami przypisanymi jej ustawą" - czytamy w stanowisku NIK.

Przypomnijmy, że w czwartek prezes PiS Jarosław Kaczyński wyraził oczekiwanie, że prezes Najwyższej Izby Kontroli poda się do dymisji. Odwołanie go przez większość parlamentarną nie wchodzi bowiem w grę.

bDBbEoBP

Obejrzyj: Podatek handlowy? Nie łudźmy się: będzie drożej

O sprawie poinformowała rzeczniczka prasowa Prawa i Sprawiedliwości Anita Czerwińska. "Podczas czwartkowego spotkania prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego i wiceprezesa partii Mariusza Kamińskiego z prezesem NIK Marianem Banasiem zostało wyrażone oczekiwanie, aby szef NIK podał się do dymisji" - napisała Czerwińska na Twitterze.

Niejasności wokół Mariana Banasia nagłośnił w swoim reportażu "Superwizjer" TVN24. Według ustaleń dziennikarzy w 400-metrowej kamienicy w Krakowie, która należała do Banasia, najemca prowadził pensjonat z pokojami na godziny (został zamknięty wkrótce po wypłynięciu tej informacji na światło dzienne).

bDBbEoBV

Dodatkowo kamienica obłożona jest hipoteką, która posłużyła za zabezpieczenie kredytu. Marian Banaś nie wspomina o tej hipotece w oświadczeniu, a zgodnie z prawem powinien to zrobić.

Ministerstwo Finansów zawiadomiło prokuraturę w sprawie krakowskiej kamienicy Mariana Banasia. Generalny Inspektor Informacji Finansowej złożył w białostockiej prokuraturze obszerne doniesienie.

bDBbEoBW
bDBbEoCq