oprac. KWY

Oświadczenia majątkowe posłów. Oto jak bogaty jest Henryk Kowalczyk

Jaki majątek ma wicepremier Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa? Oprócz oszczędności w gotówce i papierach wartościowych, poseł Prawa i Sprawiedliwości ma również dom jednorodzinny, działkę rolno-budowalną i dwa samochody osobowe. Z pracy w KPRM otrzymał 48,8 tys. zł, a uposażenia poselskiego - 118,5 tys. zł.

Oświadczenia majątkowe posłów. Oto jak bogaty jest Henryk Kowalczyk
Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk (PAP, Przemys�aw Pi�tkowski)

Na stronie Sejmu opublikowano oświadczenie majątkowe posłów i ministrów PiS, w tym m.in. premiera Mateusza Morawieckiego, prezesa partii Jarosława Kaczyńskiego, a także ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka.

Z dokumentu wynika, że wicepremier Kowalczyk zgromadził ponad 166,2 tys. zł oraz 100 euro oszczędności. Posiada również obligacje skarbowe o wartości 144 tys. zł.

Majątek Henryka Kowalczyka

Na tym nie koniec. Henryk Kowalczyk współdzieli z małżonką 120-metrowy dom o wartości 320 tys. zł. Ponadto, w ramach wspólnoty małżeńskiej ma też działkę rolno-budowalną wartą 150 tys. zł.

Z tytułu zatrudnienia w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów (KPRM) Henryk Kowalczyk otrzymał w ubiegłym roku ponad 48,8 tys. zł. Jego uposażenie poselskie wyniosło prawie 118,5 tys. zł, a dieta parlamentarna — blisko 37,6 tys. zł. Poseł otrzymuje też świadczenie emerytalne — w ubiegłym roku otrzymał z tego tytułu prawie 52,3 tys. zł

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo