Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Agata Wołoszyn
Agata Wołoszyn
|

Oto co fundujemy najmłodszym. Czekoladowe kremy z 46 łyżeczkami cukru

55
Podziel się:

Małe, niewinne, ale pełne cukru i kalorii. Mowa o słodyczach i słodkich przekąskach. Zbliżający się Dzień Dziecka to "okazja" do obdarowania nimi najmłodszych. A te niekiedy mogą być zdradliwe i bardzo szkodliwe. Sprawdziłam, ile cukru kryje się w popularnych produktach dla dzieci.

Oto co fundujemy najmłodszym. Czekoladowe kremy z 46 łyżeczkami cukru
Ze słodyczami na Dzień Dziecka lepiej uważać (Flickr)

Cukier to substancja, która pozornie nas "uszczęśliwia". Często słodycze traktujemy jako nagrodę i obdarowujemy nimi dzieci. Nie wyobrażamy sobie urodzin naszego malucha bez czekoladowego tortu czy np. nadchodzącego święta Dnia Dziecka bez batoników i cukierków.

Czasem nie zdajemy sobie jednak sprawy, że te "niewinne" słodycze mogą być dla dzieci bardzo szkodliwe. Sprawdziłam, ile cukru i kalorii zawierają poszczególne grupy produktów, które chętnie dajemy najmłodszym. Producenci w dalszym ciągu garściami sypią cukier do rarytasów.

1. DESERY JOGURTOWE

Jednym ze słodkich produktów, które z pozoru wydają się bardzo niewinne w kwestii zawartość cukru i kalorii, są różnego rodzaju desery jogurtowe. Niby mleko, czyli wapń, ale z drugiej strony masa niepotrzebnych dodatków. Przykładowo deser o smaku karmelu z bitą śmietaną już na trzecim miejscu w składzie ma cukier. Do tego jest tu barwnik – karmel oraz zagęstniki i emulgatory.

Zobacz także: "Galopada cen" na rynku nieruchomości. Rząd zamierza temu przeciwdziałać

Wszystko po to, aby produkt miał atrakcyjny dla konsumenta wygląd – był puszysty i zachęcający do jedzenia. W 100 g produktu znajduje się 86 kcal, czyli w całym 170 g kubeczku jest 146 kcal. Nie jest to dużo, ale zwróćmy uwagę na cukier. W całym opakowaniu jest go aż 3,5 łyżeczki. To naprawdę sporo jak na tak małą przekąskę.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dziennie spożycie cukru nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli przeciętny mężczyzna nie powinien jeść więcej niż 9 łyżeczek cukru, kobieta 6 łyżeczek, a dziecko 3 łyżeczki.

2. SŁODKIE KREMY DO SMAROWANIA PIECZYWA

Używanie różnego rodzaju słodkich kremów do smarowania pieczywa to kiepski pomysł. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że kromka chleba z "domieszką" kremu to lepsze wyjście niż klasyczne słodycze. Ale tego typu produkty nawet w małej ilości zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i co za tym idzie – kalorii.

Przykładowo jedna porcja, która wg producenta stanowi 15 g, zawiera 84 kcal, w tym 5,2 g tłuszczu i 8,6 g cukru, czyli ponad 1,5 łyżeczki. Ciężko jednak na takiej jednej porcji kremu poprzestać. Niełatwo też dokładnie oszacować, jaką dokładnie ilością kremu smarujemy kromkę. A w 100 g produktu jest aż 559 kcal, w tym prawie 58 g cukru, czyli ok. 12 łyżeczek... A to tylko 1/4 słoika. Cały kryje w sobie aż 46,5 łyżeczki cukru.

3. SOKI

W 100 ml soku jest 9,5 g cukru. W 200 ml butelce będzie to 19 g, czyli prawie 4 łyżeczki. Jeden soczek to przekroczenie maksymalnej dziennej dawki spożycia cukru przez dziecko. A przecież w ciągu dnia w diecie malucha pojawią się jeszcze inne produkty, które zawierają cukier.

4. CZEKOLADKI, BATONIKI

To, że czekoladowe przekąski zawierają dużo cukru, tłuszczu i kalorii, nikogo nie dziwi. Ale ile jest tego wszystkiego dokładnie? Przykładowo jedna mini czekoladka ważąca 12,5 g, zawiera 71 kcal i 6,7 g cukru. Czyli ponad 1 łyżeczkę. Jeżeli dziecko zje np. trzy takie czekoladki, to dostarczy do swojego organizmu 213 kcal i 20,1 g cukru, czyli 4 łyżeczki.

A ile kalorii zawiera popularne czekoladowe jajko? 110 kcal i 10 g cukru, czyli 2 łyżeczki.

5. PIANKI, ŻELKI

Przyglądając się produktom na sklepowych półkach, moją uwagę przykuły jeszcze cukierki przypominające pianki. Dlaczego? Bo w 100 g jest aż 68 g cukru, czyli 13,5 łyżeczki. Nic dziwnego skoro trzy pierwsze miejsca w składzie zajmują substancje słodzące: syrop glukozowy, cukier i dekstroza.

Duża ilość cukru w diecie to nie tylko kwestia nadwagi i otyłości. Jedzenie cukru w nadmiarze może prowadzić do cukrzycy typu II, problemów z sercem czy nadciśnieniem. Badania pokazują, że nadmierne spożywanie cukru przez dzieci powoduje nadpobudliwość ruchową i agresję. Cukier wywołuje też problemy z pamięcią i koncentracją.

A do tego dochodzi jeszcze próchnica. Dane z gabinetów stomatologicznych są przerażające - 77 proc. sześciolatków ma próchnicę. Mało tego - ma ją już 65 proc. trzylatków. Dlatego bardzo ważne jest, żeby dzieci myły zęby jak najczęściej, najlepiej po każdym posiłku i do tego unikały spożywania słodyczy. A producenci, jak widać, lubią produkty dla dzieci dosładzać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(55)
Aminio
rok temu
ja tam wolę dać dzieciakowi czereśnie. Może i kaloryczne ale zawierają naturalne witaminy. Kupuję jogurt naturalnym dosypuję cynamon i prażone jabłka z odrobiną stewii. Pycha i zdrowo. A budyń? Święta nie jestem w odżywianiu dzieciaka i też mu kupię czasem jakieś słodycze. Po prostu wnikliwie czytam skład. A sok? sok jest bez cukru, to napoje są słodzone. Wystarczy sok pół na pół z wodą. (takie zboczenie matki wegetarianki i dziecka wegetarianina z jego własnego wyboru). Nie jestem maniaczką. Gdy mój dzieciak był mały i pytał czemu nie jem mięsa, powiedziałam mu, że mam uczulenie i nie mogę jeść.
Mag
rok temu
Są kremy, które nie zawieraja cukru. Więc wystarczy czytać skład. Trudno - słoik kosztuje 20 zł ale przynajmniej nie je się gówna.
Fiw
rok temu
Dziwi, dlaczego państwo,które ma tworzyć zasady,ramy działalności firm pozwala na niszczenie zdrowia obywateli , czerpiąc korzyści finansowe z podatków ze sprzedaży tych produktów i nie robi nic,żeby uporządkować zasady dla dobra ludzi. Chętnie natomiast zwiększa podatki,które nie zmieniają sytuacji. Naprawdę chodzi o zdrowie narodu?
Cukier do gaz...
rok temu
Cukier biały nie ma wartości odżywczych powoduje chwilowy przypływ energii a potem jej szybki spadek. Właściwie nie jest nam do niczego potrzebny, a powoduje otyłość, cukrzycę, sprzyja próchnicy zębów. Jak dla mnie mimo że nie popieram nowych podatków ani państwowego zamordyzmu to powinny być kary pieniężne dla producentów za dodawanie cukru do wszystkiego. Cokolwiek jest tylko przetworzone, czy to gotowe jedzenie, sos, jogurt WSZYSTKO MA W SKŁADZIE CUKIER. Podatek cukrowy byłby dobrym pomysłem gdyby był narzucony tylko na dosładzane napoje a na te zdrowe nie. Ale na najgorsze słodycze przemysłowe nie jest. A zdrowych zastępczych produktow bez cukru brak.
viki
rok temu
lepszy cukier niż syrop glukozowo- fruktozowy. alebez przesady
...
Następna strona