Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

Owady już są w naszej żywności. Kody na etykietach powiedzą prawdę

Materiał powstał w ramach ekologicznej akcji WP naturalnie.
12
Podziel się:

Kilka tygodni temu żywność trafiła na agendę polityczną. Nie zdajemy sobie z tego sprawy, jednak owady spożywamy już od dawna. Ich wydzielina i nie tylko ona wykorzystywana jest do produkcji barwników i nabłyszczaczy - pisze "Fakt".

Owady już są w naszej żywności. Kody na etykietach powiedzą prawdę
Nawet nie wiesz, że już dziś w żywności są dodatki pochodzące z owadów. Po prawej stronie zbliżenie na owady czerwców armeńskich, z których pozyskuje się kwas karminowy, popularną koszenilę (E120). Dzięki niemu produkty zyskują ciemnoczerwony kolor (Adobe Stock, Jacob Lund, Miguel)

Decyzja Unii Europejskiej związana z możliwością dodawania do żywności proszku ze zmielonych świerszczy wywołała w Polsce polityczną burzę. Takiego przymusu jednak nie ma. Informacja o dodaniu takiego składnika znajdzie się na opakowaniu. Zresztą, to się już dzieje. Owady od dawna znajdują się w niektórych produktach spożywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak odróżnić ekologiczną żywność od zwykłej?

Owady w żywności. Kody na etykietach

W wykorzystaniu owadów chodzi o wydzieliny i spreparowane ciała owadów. Występują one w niektórych środkach dodawanych do żywności - czytamy w "Fakcie".


Skąd wiadomo, że w składzie danego produktu są owady? Trzeba śledzić kody. Pod skrótem E904 kryje się popularny szelak, który wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy czy nabłyszczania warzyw, owoców, a nawet ziaren kawy. Jest to odmiana żywicy pozyskiwanej z wydzieliny czerwców, owadów z rzędu pluskwiaków, żyjących na drzewach szelakowych na terenie Tajlandii i Indii - informuje dziennik.

Jeśli w składzie zobaczysz oznaczenie E120, oznacza to, że w produkcie znajduje się popularna koszenila, czyli kwas karminowy. Dzięki niemu produkty zyskują ciemnoczerwony kolor. Pozyskuje się go z wysuszonych, zmielonych owadów czerwców kaktusowych, czerwców armeńskich czy czerwców polskich - informuje "Fakt".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(12)
Hansje
2 miesiące temu
Tak, ale to jeszcze NIE O TO chodzi.. Tego, o co chodzi - oni NIE podadzą na etykiecie ("CODEX-ALIMENTARIUS").
Ezekiel
2 miesiące temu
Macie postęp tęczowe LPG i w ogóle... 😆
atena
2 miesiące temu
chityna z ktorej sa stworzone skrzydlelka i korpusy robakow jest nieprzyswajalna przez organizm ludzki i to jest wlasnie cel by zatruc ludzi .
Jol
12 miesięcy temu
Jaka jest najlepszą aplikacja na zobaczenie czy w produkcie nie ma robaków
Kiu
rok temu
No ale jakie to kody. Bo tytuł mówi o kodach a w artykule jest tylko jeden o czerwonym barwniku. Pozostałe robaki to tajemnica że nie podali, mamy jeść nawet o tym nie wiedząc.