Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
HTO
|

Jest decyzja Komisji Europejskiej. Będzie można stosować mąkę ze świerszczy

Materiał powstał w ramach ekologicznej akcji WP naturalnie.
27
Podziel się:

Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie do obrotu krajów Unii Europejskiej produktów spożywczych, które powstały z mąki ze świerszcza domowego. Wypieka się z niej m.in. chleb, ciastka, a nawet ciasto do pizzy.

Jest decyzja Komisji Europejskiej. Będzie można stosować mąkę ze świerszczy
Produkty z mąki ze świerszczy mogą na stałe zagościć w Unii Europejskiej (zdj. ilustracyjne) (Adobe Stock, Oksana Zinchenko)

Do tej pory świerszcze domowe (Acheta domesticus) były hodowane jako pokarm dla zwierząt - czytamy na portalu farmer.pl. Komisja Europejska rozporządzeniem z 3 stycznia 2023 r. zezwala na wprowadzenie do obrotu krajów członkowskich UE produktów, które zawierają mąkę wyprodukowaną ze świerszcza domowego. Prawo wchodzi w życie już 24 stycznia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Energia z wiatru jest najtańsza. Ekspertka podaje wyliczenia. "Ta różnica jest ogromna"

Mąka tylko od jednego producenta

Na razie tylko jeden producent będzie wprowadzał na rynek produkty z mąki ze świerszczy. Chodzi o firmę Cricket One Co. Ltd, która otrzymała pozwolenie na produkcję wypieków przez pięć lat, czyli do 24 stycznia 2028 r. - precyzuje serwis.

Z kolei dziennik "Rzeczpospolita" zauważa, że firma Cricket One złożyła wniosek do Komisji Europejskiej latem 2019 r. Sprawę rozpatrywał Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który w 2022 r. stwierdził, że mąka ze świerszcza domowego jest "bezpieczna dla konsumentów w proponowanych przez firmę warunkach i poziomach stosowania".

To szansa dla innych firm

Decyzja Komisji Europejskiej nie oznacza, że wspomniana firma będzie miała monopol na wprowadzenie do sprzedaży produktów takich jak chleby, ciastka, czy spody do pizzy wypiekanych z mąki ze świerszczy. Dziennik przypuszcza, że w przyszłości z pozwolenia będą mogły skorzystać również inne przedsiębiorstwa z branży spożywczej.

Serwis farmer.pl przekonuje, że uprawa świerszczy domowych nie jest skomplikowana, wystarczy zapewnić im tylko substrat z ziemi ogrodowej oraz odpowiednią wilgotność oraz ogrzewanie.

Hodowla Acheta domesticus nie degraduje planety i jest też wydajniejsza niż produkcja wieprzowiny czy wołowiny - informuje Kuchnia WP. Mąka ze świerszczy ma przyjemny, lekko orzechowy smak, ale również może pochwalić się imponującymi wartościami odżywczymi. To ogromne źródło pełnowartościowego białka, a także cennych witamin z grupy B. Znaleźć w niej można także cenne dla zdrowia pierwiastki -  żelazo, wapń, cynk, miedź, mangan czy magnez - czytamy na Kuchnia WP.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(27)
Jemeryt
rok temu
A chleb upieczemy z piasku.
xxx
rok temu
Życzę tym ,którzy chcą źle dla ludzkości by zło ich dopadło by ponieśli konsekwencje tego zła które czynią.
Alibaba123
rok temu
Pasożytniczy robak doprowadza do samobójstwa pasikoniki i świerszcze, powodując chemiczne zmiany w ich mózgu - zaobserwowali badacze z Francji. Robak zaliczany do nicieni, Spinochordodes tellinii, pasożytuje w organizmach pasikoników i świerszczy tylko w postaci larwalnej. Problem pojawia się, gdy musi się przekształcić w wolnożyjącą postać dorosłą, ponieważ larwa żyje w owadach o naziemnym trybie życia, ale dorosły robak - w wodzie.
soul
rok temu
widzę mnóstwo komentarzy, niestety słabo douczonych... świerszcze są całkiem smaczne i bardzo zdrowe. niestety normalnie żeby kupić to bardzo drogie. nie wiem ile ta mąka będzie kosztować, ale obecnie jest to raczej produkt luksusowy.
Gość
rok temu
Niech tę mąkę zeżrą ci z KE życzę im smacznego .
...
Następna strona