Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

Szał na dziczyznę w Niemczech. Powód? Ceny

21
Podziel się:

W Niemczech konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po dziczyznę - informuje portal tygodnika "Spiegel". Powód? To miedzy innymi ceny. - Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi - informuje rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.

Szał na dziczyznę w Niemczech. Powód? Ceny
Przyczyny zainteresowania dziczyzną jest panujący trend spożywania zdrowych, lokalnych produktów, a także stosunkowo stabilne ceny (Adobe Stock)

Jak potwierdzają stowarzyszenia łowieckie, popyt na dziczyznę jest duży. W Niemczech w sezonie 2021/2022 konsumenci nabyli pnad 30 tys. ton, w sezonie wcześniej - 28 tys. ton.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Przyczyny tego wzrostu zainteresowania dziczyzną to panujący trend spożywania zdrowych, lokalnych produktów, a także stosunkowo stabilne ceny. "W przeciwieństwie do mięsa z hodowli, w przypadku dziczyzny znaczne podwyżki cen energii i pasz nie odgrywają roli" - podkreślił "Spiegel".

Dodatkowo mięso z dzika, sarny czy jelenia spożywane jest nie tylko w charakterze tradycyjnej świątecznej pieczeni, ale praktycznie przez cały rok.

- Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi. Byli przeciwni przemysłowej produkcji mięsa, a teraz znaleźli sposób, by znowu jeść mięso z odpowiedzialnych źródeł - powiedział rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.

Mięso najwyższej jakości. Trafi do dyskontów?

Jak podkreślił rzecznik, jedna trzecia dostępnej na rynku dziczyzny pochodzi z zagranicy, a nie z lasów krajowych, co konsumenci powinni wziąć pod uwagę. Mięso to (np. z Nowej Zelandii) sprzedawane jest przez niemieckie dyskonty.

- Aby mieć pewność zakupu lokalnej dziczyzny, należy skontaktować się z leśnikami, myśliwymi, lokalnymi masarniami lub zrobić zakupy na targu. Prawdziwa dziczyzna to mięso wysokiej jakości, które pochodzi z regionu i przebyło krótką drogę, jest więc mało prawdopodobne, że będzie sprzedawana w dużych ilościach w dyskontach - dodał rzecznik Związku Łowieckiego.

Według szacunkowych danych federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL), w Niemczech spożycie mięsa na mieszkańca w ubiegłym roku spadło (o 4,2 kg) i wynosi obecnie 52 kg. "To najniższy poziom od czasu rozpoczęcia obliczeń w 1989 roku" - podkreśliło BZL.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(21)
Pawlak
11 miesięcy temu
Już nie długo nie będzie zwierzyny w Polsce bo wilk pod ochroną
Dyzio
11 miesięcy temu
Teraz wiadomo czemu Niemcy zabiły polskiego żubra.
Obserwator
11 miesięcy temu
Już wiadomo po co była ta choroba biednych dzików.
Nu daa
11 miesięcy temu
Paszteciki z Ziębic lat temu 75 ... Doicze wurst.
Wodnik
11 miesięcy temu
Skoro masowo zabija się dziki, to coś z ich mięsem należy zrobić. Wielka tajemnica statystyk.
...
Następna strona