Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ekspres do biura. Jak wybrać idealny sprzęt do zaparzania kawy?

1
Podziel się:

Standardowy poranek w pracy. Pracownicy tuż po przyjściu od razu kierują się do kuchni, żeby zaparzyć filiżankę kawy i rozpocząć efektywną pracę. Co jednak, kiedy na pobudzający napój muszą czekać 10-15 minut zanim ekspres przygotuje cały dzbanek kawy? Albo co gorsze będą musieli wyczyścić ekspres po poprzedniku, żeby zaparzyć swoją filiżankę. W tym artykule prezentujemy różne rodzaje ekspresów do kawy i podpowiadamy, jaki najlepiej wybrać do biura.

Ekspres do biura. Jak wybrać idealny sprzęt do zaparzania kawy?

Prosty w obsłudze i łatwy do czyszczenia – jaki ekspres do kawy?

W biurze liczy się wygoda. Pracownicy cenią sobie dobrą kawę w miejscu pracy, a pracodawca, który taką kawę zapewnia, może liczyć na wdzięczność i lepszą wydajność zatrudnionych. Bo czy o poranku czy po nużącym spotkaniu jest coś lepszego niż filiżanka aromatycznego czarnego naparu?

W biurach powszechnie spotyka się przelewowe ekspresy do kawy. Wygodne, o ile pracownicy dbają o ich czyszczenie (wyrzucanie filtra z kawą i mycie dzbanka). Ekspres przelewowy doskonale sprawdza się w małym biurze. Raz przygotowany dzbanek kawy wystarcza na 5-6 filiżanek mocnego czarnego naparu. Dzięki płytce podgrzewającej, na której stoi dzbanek, kawa cały czas jest ciepła. To duży plus, jeśli pracownicy chcą szybko sięgnąć po ulubiony pobudzający napój.

W ekspresie przelewowym nie można jednak przygotować żadnej kawy mlecznej, a dla niektórych napar bywa zbyt mocny. Kawa z tego ekspresu zawiera większe ilości kofeiny niż ta zaparzana w ekspresach ciśnieniowych. W urządzeniu przelewowym trudno przygotować tylko 1 filiżankę kawy. Najczęściej robi się w nim większą ilość, a niewypity napar wylewa.

Kawowy sprzęt do biura powinien charakteryzować się łatwością obsługi i czyszczenia. Nie bez powodu za najwygodniejszy uznaje się więc ciśnieniowy ekspres na kapsułki. Zmielone ziarna zamknięte próżniowo w specjalnej kapsułce nie rozsypią się na blacie. Wystarczy wybrać swój ulubiony rodzaj kawy i nacisnąć przycisk zaparzania, żeby już po krótkiej chwili cieszyć się wybornym napojem. Czyszczenie? Nikomu nie sprawia kłopotu, bo zużytą kapsułkę wyjmuje się z ekspresu i wyrzuca do kosza. Prosto, czysto i przyjemnie.

Z ekspresu do kawy na kapsułki takiego jak, np. https://www.dolce-gusto.pl/machines, ucieszą się i wytrawni smakosze kawy, i ci, którzy piją ją tylko dla pobudzenia. Choć może się wydawać, że napój z ekspresu do kawy Krups to najdroższa opcja do biura, warto przekalkulować koszty.

Dobra kawa w miejscu pracy to oszczędność

Jeśli pracownik musi wyjść z biura, żeby kupić sobie kawę, trwa to dłużej, niż kiedy robi sobie kawę na miejscu. Kiedy korzysta z ekspresu na kapsułki, już po 3-4 minutach jest z powrotem przy biurku z gorącym napojem w ręku. Nie musi opuszczać biura na 10-15 min., dzięki czemu pracuje wydajniej i z większą uwagą.

Koszt 1 kawy z ekspresu na kapsułki to ok. 2-3 zł w zależności od rodzaju kawy. Przy założeniu, że 1 godzina pracy zatrudnionego kosztuje 20 zł, jego 15 min. nieobecność to aż 5 zł.

Pracownicy pijący dobrą kawę w miejscu pracy czują się komfortowo, rzadziej korzystają z dłuższych przerw i są efektywniejsi.

Rodzaje ekspresów do kawy – jak wybrać idealny ekspres do biura?

Ekspres w biurze ma poprawić jakość przyrządzanej kawy, być nieskomplikowany w obsłudze, łatwy do czyszczenia. Musi też świetnie dawać sobie radę o poranku, kiedy w kolejce po kawę ustawia się grupka pracowników. Co zatem wziąć pod uwagę, wybierając ekspres do swojego biura.

Liczba filiżanek/Czas:

  • Ile osób pracuje w biurze i ile średnio kaw dziennie przygotowuje się w ekspresie?
  • Ile filiżanek chcemy zaparzyć za jednym razem?
  • Jakiej wielkości kawy parzy się najczęściej?
  • Ile czasu zajmuje zaparzenie 1 filiżanki?

Koszt:

  • Jaki mamy budżet na nowy ekspres?
  • Czy możemy kupić profesjonalny ekspres, czy stać nas na razie tylko na podstawowy model?

Smak/Jakość:

  • Co pracownicy uważają na temat smaku kawy przyrządzanej z obecnego ekspresu? Czy są zadowoleni?
  • Czy pracownicy chcą urozmaicenia? Czy potrzebują lepszej kawy, większego wyboru?

Wygoda/Przygotowanie:

  • Jak obecnie wygląda przyrządzanie kawy?
  • Czy przygotowanie filiżanki kawy jest proste czy raczej wymaga wykonania wielu czynności?
  • Czy pracownicy czyszczą po sobie ekspres? Czy tylko 1 osoba stale przygotowuje kawę, a reszta korzysta z jej pracy?
  • Czy każdy odpowiada za przygotowanie swojego napoju?
  • Czy ekspres mieli kawę, czy potrzebny jest dodatkowy młynek?

Konserwacja/Czyszczenie:

  • Czy każdy z pracowników musi dbać o czyszczenie ekspresu, czy jest 1 osoba, która się tym zajmuje?
  • Jak często trzeba czyścić ekspres?
  • Ile czasu zajmuje czyszczenie?

Ilość miejsca/Wpływ na środowisko

  • Ile miejsca chcemy przeznaczyć na ekspres? Czy dysponujemy dużą, czy raczej małą przestrzenią?
  • Czy szukamy ekspresu jak najbardziej ekologicznego?

Odpowiadając na powyższe pytania, dowiemy się, jakiego rodzaju ekspresu do kawy potrzebujemy. Do wyboru mamy kolbowe ekspresy do kawy (wymagają umiejętności zaparzania dobrej kawy, wokół nich często rozsypuje się kawowy proszek), automatyczne ciśnieniowe, ekspresy na kapsułki, ekspresy przelewowe oraz tak zwane french pressy (ręczne zaparzacze do kawy).

To, jaki ekspres do kawy wybierzemy, zależy w dużej mierze od potrzeb naszych pracowników. W małym biurze, w którym kawę pija się stale, sprawdzi się ekspres przelewowy. Tam, gdzie pracownicy cenią sobie smak dobrej kawy, doskonałym rozwiązaniem będzie ekspres na kapsułki lub automatyczny ekspres ciśnieniowy (z wbudowanym młynkiem). Do takiego urządzenia wsypujemy ziarna jak najlepszej jakości, a pracownicy mogą szybko i łatwo przygotować swój ulubiony napój.

Źródła:

  • https://robinpowered.com/blog/how-to-choose-office-coffee-maker/
  • https://bibium.com/coffee/how-to-choose-the-perfect-coffee-machine-for-your-office/

Informacja prasowa

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(1)
Ja mam i ceni...
4 lata temu
Trzeba się lepiej przygotować. Oprócz mielenia i kapsułek są jeszcze saszetki (pady) tak samo wygodne a kosztujące kilkukrotnie mniej niż kapsułki. Bez żadnej chemii, bo to tylko zmielona kawa w papierowej saszetce (tak jak herbata), i hermetycznie zamknięta. czy autorzy słyszeli w ogóle o systemie saszetkowym?