- poinformowała w poniedziałek Agnieszka Prawdzic, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW).
Unijne uprawnienia eksportowe otrzymały: firmy Danone z Warszawy i Bierunia, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw, Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol z Grajewa, SM Mazowsze z Chorzel oraz Campina Polska z Dobrzejewic.
Obecnie uprawnienia do eksportu towarów mleczarskich na rynku UE ma już 25 mleczarni.
W wyniku kontroli przeprowadzonej przez UE w kwietniu i październiku 1997 roku w grudniu tego roku odebrane zostały Polsce uprawnienia do eksportu artykułów mleczarskich do UE. Kontrola unijna zakwestionowała wtedy działalność służb weterynaryjnych i wykazała niedostosowanie polskiego prawa do unijnych norm.
W lutym 1998 roku wojewódzcy lekarze weterynarii zgłosili do GIW 19 zakładów, które miałyby zostać poddane kolejnej kontroli unijnej. Jednak wcześniej GIW sam przeprowadził w tych zakładach kontrolę i w efekcie lista zmniejszyła się do pięciu firm.
W czerwcu 1998 roku Komisja Europejska skontrolowała trzy spośród pięciu zakładów mleczarskich, które ubiegały się o ponowne przyjęcie ich produktów przez rynki unijne.
Kontrola ta wykazała znaczącą poprawę warunków sanitarnych w tych zakładach i od stycznia 1999 roku mogły znów eksportować wyroby do UE. Nie mniej polski przemysł mleczarski stracił w 1998 roku 250 mln USD.
Następnie strona polska zgłosiła roku kolejne osiem zakładów, które ubiegały się o eksport swoich produktów do UE. Po kontroli przeprowadzonej przez KE w maju 1999 roku zostały one dopuszczone na rynki unijne od stycznia 2000 roku. Kolejne sześć zakładów unijne uprawnienia eksportowe otrzymały już bez kontroli UE.
Obecnie 42 proc. mleka produkowanego w kraju należy do klasy extra (czyli spełnia unijne standardy), a kolejne 25 proc. należy do kl. I. Od stycznia 2000 roku mleczarnie nie mogą skupować mleka w kl. III.