Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Bartosz Krzyżaniak
|

Nowe przepisy miały powstrzymać sklepy przed wyrzucaniem jedzenia. Mogą nie wejść w życie

21
Podziel się:

Ustawa, która ma powstrzymać duże sklepy przed wyrzucaniem jedzenia, już w 2016 roku trafiła do Senatu i w nim utknęła. Teraz ocenił ją resort rolnictwa. Opinia jest miażdżąca.

W Polsce wciąż nie ma regulacji prawnych, które miałyby przeciwdziałać marnowaniu żywności
W Polsce wciąż nie ma regulacji prawnych, które miałyby przeciwdziałać marnowaniu żywności (AFP PHOTO / ONLINER.BY)

Projekt ustawy, o którym pisaliśmy w money.pl już półtora roku temu, zobowiązuje większe sklepy (powyżej 150 mkw) do oddawania niesprzedanej żywności organizacjom pozarządowym pod rygorem kary - 10 gr za każdy kilogram jedzenia. Podobne regulacje obowiązują np. w Czechach czy Francji.

W lutym projektem mają się zająć senackie komisje, jednak - jak zauważa piątkowa "Rzeczpospolita" - jest mało prawdopodobne, by przepisy zostały uchwalone. A to dlatego, że wiele instytucji ma do nich zastrzeżenia. W tym resort rolnictwa, który "miażdży" projekt.

Zobacz także: Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Dziennik dotarł do pisma, w którym ministerstwo przedstawiło fundamentalne zarzuty propozycjom zawartym w projekcie. A ten - zdaniem resortu - nie zawiera szacunków, czy organizacje pozarządowe będą w stanie zagospodarować ogromne ilości żywności, która by do nich trafiła. Projekt nie precyzuje też, co będzie się działo z jedzeniem przeterminowanym. Ministerstwu nie podoba się też zbyt niska kara przewidziana dla sklepów, które nie podpiszą umowy z organizacją charytatywną - 5 tys. zł.

Projekt krytykują zresztą same organizacje, choć przyznają, że ustawa regulująca te kwestie jest potrzebna.

- Marnujemy tak dużo jedzenia, że powolna legislacja jest wręcz nieprzyzwoita - mówi "Rz" Roma Łojewska, szefowa stowarzyszenia Ariadna, które pomaga ubogim warszawiakom.

Jak wynika z danych Eurostatu, w Polsce każdego roku marnujemy 9 mln ton żywności, co plasuje nas w europejskiej czołówce. Przeciętnie Polak wyrzuca rocznie 235 kg jedzenia. Więcej marnują tylko Brytyjczycy, Niemcy, Francuzi i Holendrzy. Jednak te dane pochodzą z 2006 r.

- Przez ostatnie lata sytuacja na pewno się zmieniła, tylko nie jesteśmy w stanie określić, w którą stronę - mówiła money.pl Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności, kiedy pisaliśmy o projekcie po raz pierwszy.

prawo
wiadomości
KOMENTARZE
(21)
WYRÓŻNIONE
grot
8 lat temu
Jak piekarz oddawał nadmiar chleba to skarbówka go zniszczyła. Po co teraz krzyczą o marnotrawstwie?
Anna
8 lat temu
Sklepy nie przeceniają żywności pod koniec jej przydatności do spożycia o więcej jak 25-30%! Dla czego? Bo według sieci to jest "psucie klienta" - wola wyrzucić towar czy żywność niż sprzedać ja tobie drogi konsumencie za np 10-20% wartości początkowej.. Co jest niedopuszczalne jest to MARNOTRAWSTWO ENERGII, PRACY, CZASU I NIEPOSZANOWANIE ZASOBOW!
ekspert
8 lat temu
Jak zywnosc bedzie za darmo to ja otworze taką organizacje i sklepy bedą musiały mi ja dawac a ja sam nie bede wydawał nic na zywnosc i bede czekał az w sklepach bedzie za duzo zywnosci i beda rozdawać za darmo. Podejrzewam ze duzo ludzi tez tak zrobi. Po co kupowawć skoro mozna poczekac i dostac za darmo :D