Każdy Niemiec pozbywa się średnio 81,6 kilograma produktów spożywczych rocznie o wartości 235 euro. Na śmietnik trafia szczególnie dużo owoców, warzyw i pieczywa - wynika z badań * Uniwersytetu w Stuttgarcie *.
61 proc. odpadów spożywczych produkują gospodarstwa domowe. Na dużych konsumentów, jak restauracje, hotele czy szpitale przypada 19 proc., a na handel około 5 proc. odpadów spożywczych - szacują autorzy badań.
Wskazują też, że często wyrzucanie produktów spożywczych jest skutkiem zwykłego marnotrawstwa, niemądrych zakupów czy złego przechowywania. Jedną z przyczyn tej sytuacji może być to, że Niemcy przeznaczają na żywność znacznie mniej ze swoich zarobków, niż wielu europejskich sąsiadów; w zeszłym roku było to jedynie 11 proc., podczas gdy np. Włosi wydają na produkty spożywcze średnio ponad 15 proc. zarobków.
_ - Żyjemy w społeczeństwie nadmiaru i konsumpcji. W Niemczech i całej Europie zbyt wiele rzeczy się wyrzuca i niszczy _ - powiedziała niemiecka minister wyżywienia, rolnictwa i spraw konsumenckich Ilse Aigner, prezentując wyniki badań. Pod koniec marca jej ministerstwo rozpocznie kampanię informacyjną pod hasłem _ Za dobre na śmietnik _, aby ograniczyć marnotrawstwo żywności.
Czytaj więcej o cenach żywności | |
---|---|
Tak drogo jeszcze nie było. Przez unijne prawo Średnio w Unii w lutym były o 42 proc. droższe niż rok wcześniej. | |
U nich żywność podrożała o ponad 150 proc. W 2011 r. na Białorusi najbardziej podrożały konserwy rybne - aż o 185 proc. - wynika z danych głównego urzędu statystycznego (Biełstatu). | |
Sawicki uspokaja. Żywność droższa, ale... Żywność w przyszłym roku może zdrożeć o mniej więcej 5 proc. - prognozuje minister rolnictwa Marek Sawicki. |