Witold Słowik odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Grupy Zbrojeniowej

Witold Słowik nie jest już prezesem Polskiej Grupy Zbrojeniowej. Taką informację podała w czwartek PGZ i zapowiedziała rozpisanie konkursu na nowego prezesa, wiceprezesa oraz członków zarządu. To szósta zmiana na stanowisku prezesa Grupy w ciągu pięciu lat.

(PAP)
O odwołaniu Witolda Słowika (na zdjęciu) ze stanowiska prezesa poinformowała Polska Grupa Zbrojeniowa. (Fot: Piotr Polak)

Decyzję o odwołaniach podjęło nadzwyczajne walne zgromadzenie PGZ. Teraz Rada Nadzorcza rozpisze konkursy na wakaty w zarządzie Grupy.

Ze stanowiskiem prezesa Polskiej Grupy Zbrojeniowej pożegnał się Witold Słowik. Tymczasowo do pełnienia tej funkcji oddelegowany został Andrzej Kensbok z Rady Nadzorczej. To szósta zmiana prezesa PGZ w przeciągu ostatnich pięciu lat. "Rekordzistą" jest Wojciech Dąbrowski - na fotelu prezesa spędził dokładnie 2 lata i trzy dni (od grudnia 2013 do grudnia 2015 roku).

Oprócz Słowika, odwołani zostali również członkowie zarządu: Michał Kuczmierowski i Radosław Łabędzki-Domagalski. Natomiast do zarządu dołączy Michał Pietrzyk, który wcześniej powołany został do Rady Nadzorczej PGZ S.A.