Znany krytyk kulinarny rozkręca swój biznes. Powstanie spółka Makłowicz i Synowie
Znany krytyk kulinarny Robert Makłowicz i jego rodzinna firma wchodzą w nowy biznes. UOKiK poinformował, że do urzędu wpłynął wniosek o utworzenie spółki Makłowicz i Synowie. Ma się ona zajmować m.in. dystrybucją, a w przyszłości także produkcją dań gotowych.
Pamapol i Propinquus złożyły wspólnie wniosek do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie utworzenia spółki Makłowicz i Synowie - poinformował UOKiK.
Nowa spółka Makłowicza ma importować i dystrybuować, a w przyszłości także produkować: konserwy mięsne, dania gotowe, zupy (z wyłączeniem zup instant), smarowidła (pasztety i smalce, pasty warzywne, hummusy), sosy (bez sosów instant), makarony, warzywa konserwowe, oliwy oraz kanapki.
Pamapol jest spółką dominującą w grupie, która prowadzi działalność w branży przetwórstwa mięsno-warzywnego. Oferuje produkty z kategorii dań gotowych, konserw mięsnych, pasztetów, zup gotowych oraz warzyw konserwowych, sprzedawanych zarówno w kanale tradycyjnym za pośrednictwem hurtowni, jak i w dużych sieciach handlowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robert Makłowicz: "O niczym innym nie marzę"
Propinquus to natomiast spółka rodzinna, której wspólnikami są członkowie rodziny Makłowicz. To ona zarządza prawami do wizerunku Roberta Makłowicza, dziennikarza, krytyka kulinarnego, pisarza i twórcy wideoblogu o tematyce historyczno-kulinarnej.
Warunki współpracy zakładają, że w nowej spółce Pamapol będzie miał 60 proc. udziałów, a Propinquus 40 proc.
Do czasu wybudowania własnego zakładu produkcyjnego spółka będzie wykorzystywała dotychczasowe zdolności produkcyjne, które ma Grupa Pamapol. Będzie też zlecała podprodukcję innym dostawcom. Co z własnym zakładem? Sama decyzja w sprawie budowy zakładu "może zostać podjęta w perspektywie kilku lat lub niepodjęta w ogóle" - informuje serwis wiadomoscihandlowe.pl.