Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. LOS
|

Zwolnienia grupowe w Polsce. Dla Krakowa dwa miesiące były gorsze niż cały rok 2023

25
Podziel się:

W pierwszych dwóch miesiącach 2024 r. zwolnieniami grupowymi w stolicy województwa małopolskiego objęto blisko tysiąc osób. To najwięcej w skali kraju - wskazuje w raporcie Grodzki Urząd Pracy w Krakowie. Widać to już w danych dotyczących stopy bezrobocia.

Zwolnienia grupowe w Polsce. Dla Krakowa dwa miesiące były gorsze niż cały rok 2023
Zwolnienia grupowe w Krakowie, jak podaje GUP, to pokłosie m.in. wysokiej inflacji (money.pl, Rafał Parczewski)

Zgodnie z najnowszym wydaniem Krakowskiego Obserwatorium Rynku Pracy, w Krakowie pracę w zwolnieniach grupowych straciło w styczniu i lutym 986 osób. Dla porównania w ciągu całego 2023 r. były to 954 osoby. Na drugim miejscu znalazła się Warszawa - 627 osób, a na trzecim Olsztyn - 447 osób.

Wśród powodów tego stanu rzeczy autorzy raportu wymienili m.in. długofalowe skutki inflacji, znaczący wzrost pensji minimalnej, który przełożył się na wyższe koszty zatrudnienia pracownika, a także sezonowość.

"Sporo działalności świadczy swoje usługi o cieplejszych porach roku. Ten ostatni trend jest obserwowany przez Grodzki Urząd Pracy od lat" - wskazał cytowany w komunikacie dyrektor GUP w Krakowie Marek Cebulak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Firmy zwalniają pracowników. Eksperci: to są lokalne dramaty, tragedii na rynku nie ma

Autorzy raportu zwrócili uwagę, że ważnym aspektem redukcji etatów może być również optymalizacja procesów wewnętrznych zachodzących w przedsiębiorstwach, która wynika z postępu technicznego lub została wymuszona kwestiami społecznymi. Ich zdaniem nie bez znaczenia pozostaje także rozwój sztucznej inteligencji.

Zwolnienia grupowe w 2023 r. Najwięcej w Warszawie

W sumie w pierwszym kwartale obecnego roku zwolnieniami grupowymi w Krakowie objęto 1140 osób - w styczniu 437 osób, w lutym 549, a w marcu 154. Na koniec trzeciego miesiąca roku stopa bezrobocia w stolicy województwa małopolskiego wyniosła 2,1 proc. W stosunku do ostatniego kwartału 2023 r. wartość ta wzrosła z rekordowo niskiego poziomu 1,9 proc.

"Wzrost liczby zwolnień grupowych, jaki nastąpił na początku roku, z pewnością wymaga dalszych obserwacji. Jeśli skala zwolnień grupowych pozostanie znacząca, a przyrost osób bezrobotnych będzie notował niepokojące odczyty, będziemy reagować na bieżąco" - zaznaczył Marek Cebulak.

I dodał: "Wierzę jednak, że Kraków od lat jest miejscem, które ciągle się rozwija i konkuruje o pracownika z największymi miastami nie tylko z Polski, ale i Europy. Mamy nadzieję, że jeżeli chodzi o rynek zatrudnienia, to pozostanie takim nadal".

Zgodnie z raportem GUP w ubiegłym roku zwolnieniami grupowymi najwięcej osób zostało objętych w Warszawie (ponad 10 tys.), Wrocławiu (2548) oraz Poznaniu (1 229).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(25)
Rupaul
1 tyg. temu
Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Kiedy cukinia zacznie się szklić, przekładamy ją do miseczki, odsączając z tłuszczu. Na patelnię, z pozostałym olejem po smażeniu cukinii, wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Smażymy przez minutę na średnim ogniu. Uważamy, by jej nie zrumienić. Wsypujemy surowy ryż. Cały czas mieszając smażymy przez minutę. Kiedy ziarna ryżu zaczną się szklić, wlewamy połowę gorącego bulionu. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie bulion powinien już być w większości wchłonięty przez ryż, jest to więc najlepszy moment na dodanie mrożonego groszku. Dodajemy go do ryżu. Mieszamy i wlewamy pozostały bulion. Gotujemy, często mieszając, na średnim ogniu przez około 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie prawie cały bulion. Dodajemy wcześniej podsmażoną cukinię, mieszamy. Teraz nadszedł czas na świeże liście szpinaku. Dodajemy je do ryżu, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu. Kiedy liście zwiędną i nabiorą intensywnego koloru, doprawiamy risotto. Sporo czarnego, świeżo zmielonego pieprzu nada mu pikantnej nutki, odrobina soli zaś wzmocni smak. Świeże masło sprawi, że risotto będzie miało bogaty smak i przyjemną konsystencję. Przysłowiową "kropką na i" jest spora garść świeżo startego parmezanu.
Paw
1 tyg. temu
Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy pieprz. Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie i przestygnie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę
racoon
1 tyg. temu
Jajka ugotuj na twardo (6 minut od zagotowania wody). Ostudź, obierz i każde jajko pokrój na ćwiartki. Brokuła pokrój różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (4 minuty). Odcedź i odstaw. Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj w zakręcanym słoiczku. Potrząśnij nim energicznie kilka razy, aż składniki się ze sobą połączą. Szynkę pokrój w kostkę. Sałatę rzymską poszatkuj i ułóż na talerzach lub półmisku. Na sałacie ułóż brokuły i ćwiartki jajek. Posyp szynką i kukurydzą. Przed podaniem sałatkę skrop sosem. Podawaj z ulubionym pieczywem, kiedy tylko najdzie Cię ochota na taką sałatkę :)
PiS
2 tyg. temu
Macie uśmiechniętą polskę.Mam tylko nadzieję że zwalnianym i są wyborcy PO
Mietek
2 tyg. temu
I dobrze, Polak musi zaznac prawdziwej biedy, zeby dobrze zrozumiec polityczne bledy, kogo wybral sobie na premiera...
...
Następna strona