Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Przemysław Ciszak
|
aktualizacja

Podatek cukrowy. Cios dla producentów, rolników i konsumentów

103
Podziel się:

Według Warsaw Enterprise Institute nowy podatek od cukru nie przyniesie pożądanych, a wręcz uderzy w gospodarkę, rolników, producentów i zwykłych Polaków.

WEI odniósł się krytycznie do propozycji wprowadzania tzw. podatku cukrowego.
WEI odniósł się krytycznie do propozycji wprowadzania tzw. podatku cukrowego. (123RF)

Warsaw Enterprise Institute krytycznie odniósł się do propozycji wprowadzania nowego tzw. podatku cukrowego, który miałby objąć słodkie napoje, czy słodycze.

Według szacunków GIS ceny tych produktów mogłoby wzrosnąć o 10-20 proc., a być może nawet więcej. To założeniu miałoby zniechęcić Polaków do konsumpcji niezdrowych produktów, a co za tym idzie, zmniejszyć problemy z nadwagą polskiego społeczeństwa.

"Pomijając fakt, czy rząd w ogóle powinien za pomocą instrumentów fiskalnych kształtować nawyki żywieniowe obywateli, należy podkreślić, że prawdopodobnie szacowane na około 2 mld zł wpływy budżetowe są zdecydowanie zawyżone. Ustawodawca zdaje się nie widzieć długoterminowych zagrożeń wynikających z ustawy, koncentrując się wyłącznie na krótkotrwałym efekcie fiskalnym" - czytamy w stanowisku WEI.

Zobacz także: Podatek cukrowy. GIS chce podnieść ceny słodkich produktów

Zdaniem ekspertów WEI, w założonej formie nowa danina nie tylko nie spełni swojego prozdrowotnego celu, ale przyczyni się do nieodwracalnej utraty konkurencyjności przez polskie firmy. A wręcz "pociągnie na dno polską branżę rolno-spożywczą i doprowadzi do zubożenia sporą grupę obywateli".

Jak argumentuje instytut, podobne rozwiązania zastosowane w innych państwach nie przyniosły oczekiwanego efektu w postaci poprawy stanu zdrowia społeczeństwa, w tym w szczególności zredukowania odsetka osób otyłych.

Przytacza też analizę amerykańskiego instytutu badawczego McKinsey Global Institute, który po prześwietleniu 44 rządowych programów zwalczania nadwagi podatkami, stwierdził, że podnoszenie podatku od słodzonych napojów jest najmniej skutecznym ze wszystkich celowych podatków.

Z kolei w Wielkiej Brytanii po wprowadzeniu podatku od napojów słodzonych cukrem, w okresie od 2015 do 2018 roku spożycie wzrosło o 2,6 proc - zaznacza WEI.

"Podatek cukrowy to kolejny przypadek, gdy ustawodawca proponuje niebezpieczne i nieskuteczne rozwiązanie w imię szlachetnych wartości i ideałów walki o zdrowie publiczne. Warsaw Enterprise Institute apeluje o zaniechanie prac nad nową regulacją".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przezdziejesie.wp.pl

podatki
KOMENTARZE
(103)
WYRÓŻNIONE
zdzichu
5 lata temu
Serdecznie dziękujemy rządzącym za troskę o nasze zdrowie....ale żeby jeszcze bardziej zadbać o nas proponuję wprowadzenie kartek na cukier wzorując się na nie tak odległej przeszłości.
smieszek88
5 lata temu
Nie ważne że takie rozwiązania są nieskuteczne, ważne że będą piniendze na swoich+
Qsxvert
5 lata temu
Nasze zdrowie to oni mają w ... kasa w budżecie musi sie zgadzać i tyle w tym szlachetnej troski o obywatela. Czarowanie ze wpływy z podatku pójdą na nfz a nie do budżetu to tylko czarowanie bo rzad zmniejszy dotację budżetową nfz o wartość wpływów z podatku i ostatecznie, na okretke ale kasa trafi do budżetu na dalsze kupowanie wyborców.
...
Następna strona