Cukiernia – Wszystkie wiadomości
PODWYŻKI CEN / To najlepsza ilustracja roku drożyzny. "Bańką nie płaci się niestety rachunków"
Właścicielka warszawskiej cukierni Domo Bake Dominika Matysiak postanowiła wytłumaczyć klientom powód wyższych cen jej wypieków. Cukierniczka pokazała, o ile w ciągu niecałego roku podrożały podstawowe produkty, z których powstają jej ciasta. - Mam bardzo dobry kontakt z moimi klientami. Często tłumaczę pewne rzeczy, zawiłości, które nie są jasne dla wszystkich – mówi money.pl przedsiębiorczyni.
POMYSŁ NA BIZNES / Ciastka jak dzieła sztuki. Biznes blogerów rośnie w siłę
Początki cukierni Deseo nie były łatwe. Biznes generował straty, a właściciele stanęli przed decyzją o zamknięciu firmy. Dzisiaj mają 4 lokale i właśnie otwierają 3 kolejne. Marzy im się ekspansja do Tokio, Singapuru i Paryża.
TŁUSTY CZWARTEK / Tłusty czwartek 2021. Kolejka na Górczewskiej. 8 tys. pączków to norma
To tutaj na słynne pączki z Górczewskiej najwytrwalsi czekali nawet do 7 godzin. W tłusty czwartek przed warszawską cukiernią Zagoździński kolejka ustawia się na długo przed otwarciem. Przewidywania na ten rok? - Pewnie od 8 do 10 tys. pączków - przyznaje właścicielka.
CIASTA / Pomysł na biznes: studio kulinarno – cukiernicze
Qki to warszawska manufaktura cukiernicza założona przez dwie dziewczyny. Firma oferuje min. ciasta, ciastka, torty, muffiny, czy serniki. Drugim profilem ich działalności są warsztaty kulinarne oraz organizacja imprez okolicznościowych i firmowych. Zapraszamy na najnowszy odcinek "Pomysłu na Biznes"
FIRMA / Pomysł na biznes: Cukiernia artystyczna
- Staram się tworzyć małe dzieła sztuki - mówi o swojej działalności Urszula Kwiecień, właścicielka firmy "Arte Wanilia". Jej pomysł na biznes to cukiernia artystyczna oferująca torty i ciasta dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta. - Bazuje na naturalnych składnikach i wykorzystuję sprawdzone receptury - dodaje. Każdego tygodnia realizuje śr. 15 zamówień. Cena? 40-110 zł za kilogram. Hobbystycznie i zawodowo właścicielka wykonała już pół tysiąca tortów. Przy większych zamówieniach wspiera ją mąż. Skąd pomysł na taki biznes? - Przeprowadziliśmy się z Kielc do Warszawy. Wtedy pojawiło się pytanie: co dalej w kwestii zawodowej? Ponieważ dotychczas zajmowałam się animacją kultury, miałam świadomość, że w nowym miejscu nie będzie mi łatwo znaleźć pracę w zawodzie. Znalazłam koło ratunkowe, którym okazała się moja pasja - wspomina Urszula Kwiecień. Firma powstała w 2016 roku. Koszt inwestycji wyniósł 55 tys. zł. 40 tys. pochodziło z oszczędności własnych, a 15 tys. to dotacja z Urzędu Pracy na założenie pierwszej działalności. Dzięki pracy własnej i pomocy znajomych przy adaptacji lokalu, właścicielka zaoszczędziła ok. 10 tys. zł. To pozwoliło uniknąć wydatków na fachowców budowlanych, elektryka czy hydraulika. W ciągu pierwszych 6 miesięcy działalności sprzedaż wzrosła o 200 proc. - z 20 tortów do 60 tortów miesięcznie. Zobacz nowy odcinek programu "Pomysł na biznes"!
CUKIERNIA / Pomysł na biznes: Cukiernia artystyczna
- Staram się tworzyć małe dzieła sztuki – mówi o swojej działalności Urszula Kwiecień, właścicielka firmy Arte Wanilia. Jej pomysł na biznes to cukiernia artystyczna oferująca torty i ciasta dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta. Właścicielka specjalizuje się w sugarcraftingu, czyli dekorowaniu wypieków masą cukrową. - Bazuje na naturalnych składnikach i wykorzystuję sprawdzone receptury – dodaje. Każdego tygodnia realizuje śr. 15 zamówień. Hobbystycznie i zawodowo wykonała już pół tysiąca tortów.