Trwa ładowanie...
bEUUaMIB
Notowania

Zupy – Wszystkie wiadomości

Zupa z dyni i pokrzyw i placki z gulaszem z sarny wśród "Śląskich Smaków"
19.06.2010 20:18

ZUPY
 / 
Zupa z dyni i pokrzyw i placki z gulaszem z sarny wśród "Śląskich Smaków"

Dania z kaczki, gęsi, czy sarny, zupa z dyni i pokrzyw oraz deser z
rabarbaru znalazły się wśród najlepszych potraw Festiwalu "Śląskie Smaki", którego piątą edycję
zorganizowano w sobotę w Złotym Potoku na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Ameryka od kuchni
04.10.2008 10:41

CIASTA
 / 
Ameryka od kuchni

Korespondencja własna z USA

Co tak naprawdę kojarzy nam się z amerykańską kuchnią? Myślę, że dla prze...

Herbatka po turecku
26.07.2008 8:30

KUCHNIA
 / 
Herbatka po turecku

Wyjazd do Turcji w lipcu nie jest oznaką roztropności. Chyba, że tak jak döner kebab na rożnie, lubicie opiekać swoje ci...

Francja na talerzu
23.10.2007 0:00

KUCHNIA
 / 
Francja na talerzu

Korespondencja własna z Francji

Wyobraźmy sobie dość elegancką restaurację, w której spożywamy...

Petit Paris
03.08.2007 0:00

BAR
 / 
Petit Paris

W restauracji „Petit Paris" w Gdyni mieści się największa na wschód od Champs Élysées - kolek...

bEUUaMID
Pierwsza polska uczta królewska
30.06.2007 0:00

KUCHNIA
 / 
Pierwsza polska uczta królewska

Sława uczt polskich niosła się po całej Europie. Owiana legendą gościnność, wielka obfitość jadła, liczne i hojne dary, robił...

Starka
10.05.2007 0:00

KUCHNIA
 / 
Starka

Czas poszaleć… Tym razem w kuchni krajów niemieckojęzycznych, co akurat w Opolu jest wyjątkowo uzasadnione. Ale to...

Kuchnia irańska
30.01.2007 0:00

KUCHNIA
 / 
Kuchnia irańska

Spośród wielu doznań, jakie przywozi podróżny z Iranu, chyba najmocniej zapada w pamięci bajeczna różnorodn...

Palatium
16.06.2006 0:00

RESTAURACJA
 / 
Palatium

Gdyby tak usiąść na chwilę, zadumać się i zacząć wymyślać, jak musiałaby wyglądać restauracyjna przyjemność, to prędzej, czy ...

bEUUaMIJ
Witaminy z doniczki
04.04.2006 0:00

SAŁATKI
 / 
Witaminy z doniczki

Po długiej, mroźnej zimie, wszyscy tęsknie spoglądamy w stronę zielnych, pachnących i świeżych warzyw. Ale zanim sklepowe p&o...

Oberża Podkowa
13.01.2006 0:00

KUCHNIA
 / 
Oberża Podkowa

Struthio camelus - duże afrykańskie ptaszysko z doskonałym wzrokiem, potrafiące wypatrzeć co się dookoła niego dzieje na odle...

Kuchnia szwedzka
20.12.2005 0:00

KUCHNIA
 / 
Kuchnia szwedzka

Być może nie jest zbyt wyszukana, ale za to bardzo zdrowa. Dużym atutem tej kuchni jest również jej prostota, dzięki k...

Restauracyjny szlif
04.12.2005 0:00

WINO
 / 
Restauracyjny szlif

Wyobraźmy sobie taką oto sytuację: właśnie skończyliśmy talerz rozwodnionej, niesmacznej zupy. Odkładamy go i w tym momencie ...

bEUUaMIK
Kuchnia czeska
25.10.2005 0:00

KUCHNIA
 / 
Kuchnia czeska

„Szwejk rzekł do Palivca: - Mam pięć piw i jeden rogalik z parówkami. Teraz daj mi je...

Kuchnia kaszubska
09.08.2005 0:00

KUCHNIA
 / 
Kuchnia kaszubska

Na szczęście wraca moda na kuchnie regionalne i od czasu do czasu można znaleźć restauracje, które kultywują miejscowe...

Kuchnia śląska
21.07.2005 0:00

KUCHNIA
 / 
Kuchnia śląska

Z całą pewnością jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni w kraju. Podobno niezdrowa, kaloryczna i tłusta, ma jednak tę z...

Sztuka jedzenia
30.04.2005 0:00

ZUPY
 / 
Sztuka jedzenia

Ponieważ właściwie wszyscy wiedzą, do czego służy nóż i widelec, pytanie: „jak jeść?” wydawać się może banaln...

Pod Aniołami
01.04.2005 0:00

KUCHNIA
 / 
Pod Aniołami

W filmie „Constantine” anioł Gabriel o złotych loczkach dziwi się wielce, kiedy z pięknych skrzydeł, po starciu z ni...