Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Bartosz Wawryszuk
|

UE chce zaostrzyć kontrole żywności. Europosłowie przyjęli projekt

17
Podziel się:

Regulacje mają poprawić możliwość śledzenia żywności oraz zapewnić powstanie skuteczniejszego systemu kontroli jej jakości, i to na każdym etapie łańcucha produkcji.

UE chce zaostrzyć kontrole żywności. Europosłowie przyjęli projekt
(Bartosz Wawryszuk)

Parlament Europejski przyjął w środę przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet produktów spożywczych.

Przepisy zostały już wcześniej nieformalnie uzgodnione między posłami i Radą UE. Regulacje mają poprawić możliwość śledzenia żywności oraz zapewnić powstanie skuteczniejszego systemu kontroli jej jakości, i to na każdym etapie łańcucha produkcji.

Nowe prawo ma zagwarantować wysokie standardy żywności, trafiającej na unijny rynek, a po drugie - ułatwić walkę z oszustwami i nadużyciami, takimi jak ujawniony w 2013 r. skandal związany ze sprzedażą koniny jako wołowiny.

Okazało się wtedy, że w wielu krajach UE praktykowano proceder dodawania koniny do wołowiny, w niektórych przypadkach zawartość koniny w produktach sprzedawanych jako wołowina wyniosła nawet 100 proc. W wyniku skandalu wycofano wiele partii żywności m.in. z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Czech.

- To prawo ma zapobiec skandalom, ale chodzi o coś więcej. Europejczycy mają prawo do najlepszych możliwych warunków zdrowotnych, to samo dotyczy zwierząt i roślin. Dlatego właśnie potrzebujemy surowych, dokładnych kontroli w całej Unii Europejskiej. Nowa legislacja ma także poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt. Ma położyć kres praktykom maltretowania zwierząt na przykład podczas uboju - powiedziała austriacka socjaldemokratka Karin Kadenbach, odpowiedzialna za przygotowanie sprawozdania.

Parlament podkreślił w środę, że chociaż unijne przepisy regulujące bezpieczeństwo żywnościowe należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie, to jednak postępująca globalizacja rynku spożywczego i złożony łańcuch produkcji i dystrybucji żywności sprawiają, że wzrasta ryzyko oszustw. Dlatego konieczna jej poprawa jakości przeprowadzanych kontroli.

- Mamy nadzieję, że uda nam się przywrócić zaufanie europejskich konsumentów. Po skandalu związanym z używaniem końskiego mięsa konsumenci mieli poważne wątpliwości dotyczące skuteczności systemu śledzenia produktów w łańcuchu dostawców mięsa. Parlament Europejski chciał rozwiać te obawy, dlatego opracowaliśmy zasady, które pozwalają właściwym władzom na zwalczanie fałszowania żywności oraz system odstraszających kar za naruszanie tych zasad - podkreśliła europosłanka.

Zgodnie z porozumieniem wynegocjowanym pomiędzy Parlamentem i Radą, wprowadzone zostaną m.in. surowe kontrole całego łańcucha żywnościowego, począwszy od kontroli żywności i pasz, po kontrolę wymagań weterynaryjnych, zdrowia roślin, pestycydów, dobrostanu zwierząt, zasad oznakowania geograficznego czy nadzór nad produkcją organiczną żywności.

Przepisy wprowadzą możliwość przeprowadzania niezapowiedzianych kontroli we wszystkich sektorach, wprowadzą skuteczniejsze środki walki z fałszerstwami i oszustwami oraz bardziej przejrzyste przepisy dotyczące importu zwierząt i innych produktów z krajów trzecich. Komisja Europejska również będzie przeprowadzała regularne kontrole w UE i państwach trzecich w celu zagwarantowania, że regulacje są odpowiednio wdrażane na każdym etapie.

Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 r.

Z Brukseli Jowita Kiwnik Pargana

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(17)
WYRÓŻNIONE
Ludź
8 lat temu
Najprostszą metodą na unikniecie zafałszowań jest wprowadzenie zakazu używania wypełniaczy, typu skrobie, soje, tłuszcze palmowe, kolagen etc. Póki istnieją na rynku tańsze zamienniki póty będaą zafałszowania. No i powrót do dawnych norm i nazewnictwa. Prawo unijne stało się zbyt liberalne pod dyktat koncernów. Teraz zwalają winę na producentów, gdzie sami dopuścili do stosowania naduzyć.
Zasada
8 lat temu
Niech oficjalie zakaza sprzedazy rolnikom na targach bo musza wiedziec ile naprawde kazdy supermarket sprzedaje oraz ile trucizny w ramach granic EU musi byc wcisniete do pozywienia.
Człowiek
8 lat temu
Jest coraz więcej prywatnych instytucji kontrolnych, które kontrolują tak, aby nie urazić swoich klientów. Państwowe instytucje kontroli zostały zepchnięte na margines. Czas wzmocnić państwowy aparat kontroli, a wyrzucić z obiegu te wszystkie jednostki quasi certyfikujące. Pomyśleć, że kiedyś Polska miała najbardziej wymagające prawo żywnościowe.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (17)
Były Pracowni...
8 lat temu
Takimi bzdurami nie przejmuje się Hurtownia Spożywcza A.B.E.R. w Olsztynie. Przeterminowaną żywność jest przekazywana dla Ośrodków Pomocy Społecznej. A Dyrektorzy tych ośrodków rozdają dla biedoty.. Zamiast zniszczyć, jest odpis i biedota nakarmiona przeterminowanym produktem. A kto zapłaci za leczenie , Nie Prezes , Nie Dyrektorzy tylko Olsztyński Podatnik. A co na to Olsztyński Sanepid. Olsztyński Sanepid twierdzi że nie ma takiej Hurtowni w Olsztynie. Tylko pracownicy sanepidu dzwonią do hurtowni mówiąc , jest na was donos, Uważajcie albo zwolnijcie tego co donosi , oto Imię i nazwisko. A Dyrektor sanepidu twierdzi ze nie ma w Olsztynie Hurtowni o nazwie A.B.E.R. PATOLOGIA !
nika
8 lat temu
Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 r. ?????? Ale teraz...........
bączki lobbys...
8 lat temu
Likwidacja żywego kwaśnego mleka była błogosławieństwem dla producentów środków wspomagających jelita i trawienie. Oraz dentystów.
sebo
8 lat temu
-Wpadłem dziś na ciekawy serwis s aukcjami od zeta trafiony.ga
Zasada
8 lat temu
Niech oficjalie zakaza sprzedazy rolnikom na targach bo musza wiedziec ile naprawde kazdy supermarket sprzedaje oraz ile trucizny w ramach granic EU musi byc wcisniete do pozywienia.