Gazeta dodaje, że spożycie wołowiny w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju spadło z 17 do zaledwie 3 kilogramów rocznie na osobę. We Francji jest to nawet 25 kilogramów na osobę, a w Niemczech - 12 kilogramów. Spożycie wołowiny jest u nas 8-krotnie mniejsze od średniej dla 25 krajów Unii Europejskiej.
Eksperci tłumaczą "Pulsowi Biznesu", że spadek konsumpcji wołowiny w Polsce to skutek dużego wzrostu jej cen, jaki nastąpił w ostatnich latach. Rosnące ceny mięsa wołowego to zaś skutek potężnego wzrostu jego eksportu, rozpoczętego na dużą skalę po naszym wejściu do Unii Europejskiej, która jest rynkiem deficytowym w przypadku wołowiny. Tym samym wołowina stała się mięsem ekskluzywnym, drogim jak na polskie realia w stosunku do wieprzowiny czy drobiu.
Z tym zjawiskiem chce walczyć Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, które podjęło wiele działań mających przywrócić wołowinę na polskie stoły.
Więcej na ten temat - w "Pulsie Biznesu".
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/"Puls Biznesu"/kry/dabr