Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Jaja są niezdrowe? Profesor obala mity

0
Podziel się:

- Na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać - mówi prof. Małgorzata
Kozłowska-Wojciechowska.

Jaja są niezdrowe? Profesor obala mity
(PAP/Darek Delmanowicz)

_ - Nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać _- mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.

Ostatnio było wiele publikacji sugerujących, że nie trzeba ograniczać się do 4 lub 5 jajek tygodniowo, że można spożywać ich znacznie więcej. - _ Nie jest to jednak prawda _ - powiedziała prof. Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Przyznaje, że jajka zwierają duże ilości cennych składników, takich jak korzystnie działająca na mózg cholina, kwasy omega-3, różne witaminy, na przykład E, A i B6. Jest też cynk, wapń i fosfor. Ale w żółtku są także znaczne ilości cholesterolu.

_ - Owszem, możemy spożywać więcej jajek, ale wtedy, gdy nie jemy zbyt dużo innych produktów zawierających cholesterol. Liczy się bowiem to ile jest go w całodziennej diecie, a nie tylko w poszczególnych produktach _ - podkreśla profesor.

Jako przykład podaje dietę lakto-owo, która dopuszcza spożywanie jajek, ale stosujący ją ludzie nie jędzą mięsa, dzięki czemu ogólne spożycie przez nich cholesterolu nie musi być zbyt duże.

_ - Kłopot polega na tym, wiele osób nie wie jaka jest zawartość cholesterolu w produktach. Miałam pacjentkę, która nie jadła mięsa i sądziło, że odżywia się zdrowo, ale spożywała dużo owoców morza, które też są znacznym źródłem cholesterolu _ - mówi prof. Kozłowska-Wojciechowska.

Podobnie jest z jajkami: spożywamy nie tylko te najbardziej widoczne, które smażymy, gotujemy lub dodajemy potraw. Duże ich ilości są też w ciastkach i różnych wyrobach, o czym zwykle zapominamy. _ - Dlatego jeśli nawet pilnujemy się, żeby nie zjeść więcej niż 4 jajka tygodniowo, to faktycznie spożywamy ich więcej _ - dodaje.

_ - Podczas świąt spożywamy więcej jajek, bo taka jest tradycja, ale pamiętajmy, że są one też w ciastach, potrawach i sałatkach, czego już nie liczymy _ - podkreśla.

Z najnowszych badań NATPOL 2011 wynika, że aż 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol. - _ Wprawdzie cholesterol pokarmowy nie jest najważniejszy, ale on także przyczynia się do jego podwyższenia we krwi _ - dodaje prof. Kozłowska-Wojciechowska.

Czytaj więcej w Money.pl
Co powinno jeść niemowlę? Właściwie zbilansowana dieta to podstawa zdrowia pociechy. Co powinno jeść dziecko w pierwszych miesiącach życia? Oto porady naszych ekspertów.
To męskie śniadanie jest najzdrowsze Substancje zawarte w jajkach sprawiają, że dużo szybciej poczujecie poranną energię, a wasz mózg wzmożoną koncentrację. Kolejnym pozytywem jest łatwiejsze spalanie kalorii.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)