Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

FAMMU/FAPA: Eksport cukru spadł o 8% ilościowo i 18% wartościowo w I-VII 2015 r.

0
Podziel się:
FAMMU/FAPA: Eksport cukru spadł o 8% ilościowo i 18% wartościowo w I-VII 2015 r.

Eksport cukru z Polski spadł o 8% r/r do 270,9 tys. ton w okresie styczeń-lipiec 2015 r., a w ujęciu wartościowym - o 18% do 117,6 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski spadł o 44% do 88,2 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 55% do 38,5 mln euro.

"Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 2/3 wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 465 euro/t (-17% r/r), czyli po około 1,93 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 374 euro/t (+12% r/r), czyli po około 1,55 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Węgry, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban" - czytamy w raporcie.

Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 62% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 400 euro/t (-24% r/r), czyli po około 1,66 zł/kg, a od unijnych partnerów po 497 euro/t (-16% r/r, około 2,06 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Czech, Danii, Francji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru, podano także.

W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie wzrosło o 34% do 79,1 mln euro i o 32% do 182,7 tys. ton. Większe saldo to przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu wywozu, podsumowano w komunikacie.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)