Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

GUS szacuje pow. zasiewów zbóż podst. i mieszkanek na 7,2 mln ha, +6% r/r

0
Podziel się:
GUS szacuje pow. zasiewów zbóż podst. i mieszkanek na 7,2 mln ha, +6% r/r

Powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi jest większa od ubiegłorocznej (po uwzględnieniu powierzchni zaoranej w wyniku uszkodzeń zimowych) o ok. 6% i wynosi ok. 7,2 mln ha, szacuje Główny Urząd Statystyczny (GUS).

"Wstępnie szacuje się, że w bieżącym roku powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi jest większa od ubiegłorocznej (po uwzględnieniu powierzchni zaoranej w wyniku uszkodzeń zimowych) i wynosi około 7,2 mln ha (zwiększenie o ok. 6%). Według wstępnych szacunków przewiduje się zmniejszenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku ogółem o ok. 19% do ok. 0,8 mln ha, natomiast powierzchnię buraków cukrowych szacuje się na poziomie roku ubiegłego" - czytamy w komunikacie.

Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w bieżącym roku były wysokie i sięgały dla: jęczmienia ozimego 22%, pszenicy ozimej 12%, pszenżyta ozimego 8%, mieszanek zbożowych ozimych 5% i żyta 1%. Dość duże straty odnotowano w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego - wyniosły one ponad 16% areału zasianego jesienią 2015 r. Na aktualny stan i zaawansowanie rozwoju upraw decydujący wpływ miał przebieg pogody jesienią ubiegłego roku, rozwój i zahartowanie roślin do zimowego spoczynku, a także przebieg warunków pogodowych w okresie zimy, podał też GUS.

"Przezimowanie roślin sadowniczych w okresie zimy 2015/2016 było na ogół dobre. W skali całego kraju nie zaobserwowano znaczących strat mrozowych w sadach. Silne mrozy występujące w styczniu, przy braku okrywy śnieżnej, spowodowały natomiast w niektórych rejonach kraju uszkodzenia na plantacjach truskawek. Straty te dotyczyły szczególnie młodych nasadzeń z 2015 r. Wiosną wiele plantacji było w słabej kondycji, a w województwie pomorskim część z nich została nawet zaorana" - czytamy dalej w komunikacie.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)