Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

UE bierze się za etykiety. "Najlepiej spożyć przed" nie będzie jedynym oznaczeniem

13
Podziel się:

Komisja Europejska proponuje, aby etykiety na produktach spożywczych, prócz formuły "najlepiej spożyć przed", zawierały również inne określenia, np. "często po upływie" lub "często dobre dłużej" - informuje serwis next.gazeta.pl. Chodzi o przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

UE bierze się za etykiety. "Najlepiej spożyć przed" nie będzie jedynym oznaczeniem
Komisja Europejska pracuje nad nowym oznaczeniem produktów spożywczych (Adobe Stock, forum, Feng Yu, Joanna Skladanek)

Serwis przypomina badania przeprowadzone przez Komisję Europejską w 2018 r. Wynika z nich, że do 10 proc. z 88 milionów ton odpadów żywnościowych wytwarzanych rocznie w UE ma związek z oznaczeniem dat i niewłaściwym ich rozumieniem przez konsumentów.

UE pracuje nad zmianami etykiet

"Błędna interpretacja przez konsumentów znaczenia terminów "wykorzystanie do" i "najlepiej przed" może przyczynić się do marnotrawienia żywności w gospodarstwach domowych" - przytacza fragment raportu next.gazeta.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Game Industry Conference 2024 - rozmowa z Michałem Skrzywankiem

Dlatego Komisja Europejska planuje zmiany. Jednym z branych pod uwagę rozwiązań jest dodanie nowych formuł - obok "najlepiej spożyć przed" mogą pojawić się nowe, np. "często po upływie" lub "często dobre dłużej".

Naukowcy z Cornell University przygotowali i przeprowadzili wśród losowej grupy konsumentów ankietę, w której poprosili o ocenę w skali od 1 do 5 prawdopodobieństwa wyrzucenia 15 różnych produktów spożywczych i napojów, które o jeden dzień przekroczyły datę ważności umieszczoną na opakowaniu.

Eksperyment pokazuje, kiedy wyrzucamy jedzenie

W pierwszej część badania jedynym wskaźnikiem, na którym mieli się oprzeć uczestnicy, była data: dzień, miesiąc i rok. W drugiej części powtórzono to samo ćwiczenie, jednak poza datą na etykiecie użyto jednego z dziesięciu różnych oznaczeń.

Cztery z nich były zgodne z tym, czego używa się na opakowaniach produktów sprzedawanych w w USA: "najlepiej do", "najlepiej spożyć do", "spożyć do" i "sprzedać do". Pozostałych sześć etykiet zawierało datę oraz biosensor, czyli wizualny wskaźnik jakości żywności.

Wyniki ankiety pokazały, że najwięcej osób zamierzało wyrzuć te produkty, na których data ważności była opatrzona słowami "spożyć do". Na przeciwnym biegunie znalazło się sformułowanie "najlepiej do". Zdaniem badaczy to właśnie to wyrażenie ma największy potencjał ograniczenia marnowania żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(13)
WYRÓŻNIONE
to tyle
2 lata temu
Będąc dzieckiem a mam 53 lata nie trzeba było zasranych etykiet bo wiadomym było , że latem ze świeżym mlekiem po zakupie wędrowało się od razu do domu no chyba że chciało się mieć zsiadłe mleko. Może w pierwszej kolejności niech się wezmą za skład produktów spożywczych tak by np. w śmietanie była tylko śmietana a nie śmietana z karagenem czy mięso naszpikowane wodą z karagenem etc. Przy okazji zmniejszy się odsetek nowotworów nie tylko u ludzi ale też u zwierząt tak domowych jak i gospodarskich
Kraken
2 lata temu
I tu można się pomylić ! Często spotykam się z towarami które mimo określonej daty nie nadają się do spożycia znacznie wcześniej z powodu; pleśni( nawet w art. szczelnie zapakowanych),mechanicznych uszkodzeń towaru,bombażu- uwypuklenie opakowania częste w śmietanach oraz gotowych sałatkach. Więc przedewszystkim trzeba patrzeć na datę oraz wygląd tego co jest w środku!!!
HEHEHE
2 lata temu
wszystko to efekty ideologii, niekompetencji i nudzenia sie . Europa traci znaczenie posiada ogromnie klopoty gospodarcze a oni etykietkami sie zajmuja...
NAJNOWSZE KOMENTARZE (13)
Chm
4 tyg. temu
Bruksela ma pieniądze na wprowadzenie takich nowalijek dla każdego kraju UE ???
haha
9 miesięcy temu
To nie chodzi o konsumentów... same sklepy muszą obecnie przeceniać (a niektóre po prostu wyrzucają.... "najlepiej spożyć przed" jeśli jest to np przed 15.02... to 14.02 wywala się te produkty do kontenerów z odpadami. spożyć przed to między innymi pieczywo, napoje, piwo, większość maseł, osełek... serów(żółtych, pleśniowych) (białe są "do")
mkk
2 lata temu
Brawo Unia! Nauczyliśmy się już prostować ogórki i krzywić banany (dzięki czemu oczywiście nie marnujemy już żywności), to teraz nauczymy się naklejać prawidłowe etykiety (tak z 0,5m^2 powinno wystarczyć, aby zawrzeć wszystkie niezbędne dane)!
MMi
2 lata temu
Na etykiecie najważniejsza jest data produkcji, dla każdego towaru i termin przydatności , długość terminu przydatności świadczy o ilości zastosowanej chemii konserwującej - konsument ma prawo widzieć. Przy ubraniach powinna być oznaczona gęstość materiału, czyli tak zwana gramatura, przy sprzedaży internetowej jest to informacja podstawowa , inaczej kupuje się kota w worku , jak widać w tym temacie nie bardzo się chroni naszych obywateli przed światowymi oszustami.
nick
2 lata temu
Skoro możemy jeść mąkę z robaków, to niby czemu nie przeterminowaną żywność. Brawo UE i partie podążające, za jedynie słusznym przekazem...