Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem regionalnym, zastrzeżonym w Unii Europejskiej.
Potwierdzili to nieoficjalnie Polskiemu Radiu urzędnicy Komisji Europejskiej. Oficjalnie Bruksela poinformuje o tym w przyszłym tygodniu. Decyzja taka była spodziewana, gdyż żadne z państw Unii nie zgłosiło sprzeciwu.
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa, „Bryndza podhalańska" była jednym z trzech produktów, który jako pierwszy został wysłany do Komisji Europejskiej i ubiegał się o rejestrację we wspólnotowym systemie ochronnym.
„Bryndza została w 2003 r. zarejestrowana i otrzymała prawo z rejestracji na oznaczenia geograficzne, w krajowym systemie, zgodnie z ustawą „Prawo Własności Przemysłowej" (Dz. U. 2003 r. Nr 119, poz.1117). Informacja ta została opublikowana w numerze 8 Wiadomości Urzędu Patentowego z 2003 r. (sierpień 2003)" - podaje min. rolnictwa.
Bryndza jest serem z owczego mleka, który jest wytwarzany na terenie woj. małopolskiego. Pierwsze wzmianki etnograficzne dotyczące bryndzy datowane są na 1683 r.