Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ceny żywności na świecie. Jest nowy raport

0
Podziel się:

W marcu tego roku ceny żywności na świecie były stabilne, ale nadal
utrzymywały się na wysokim poziomie.

Ceny żywności na świecie. Jest nowy raport
(sjlocke/iStockphoto)

Ceny zbóż, cukru i mięs utrzymywały się na tym samym poziomie, co w lutym. Podrożały np. oleje, a wyroby mleczarskie staniały - tak wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Ceny przetworów mlecznych osiągnęły najniższy poziom od sierpnia 2010 r. dzięki zwiększeniu podaży w Oceanii, Europie i Ameryce Północnej - czytamy w raporcie.

W marcu tego roku ceny żywności na świecie były stabilne, ale nadal utrzymywały się na wysokim poziomie - wynika z danych opublikowanych przez FAO Indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 216 pkt, tylko o 1 pkt więcej niż w lutym 2012 roku.

W stosunku do lutego indeks cen zbóż FAO wzrósł o 1 pkt i osiągnął 227 pkt. Nieco wzrosły ceny kukurydzy. FAO informuje, że w marcu odnotowano wzrost cen ryżu - po kilku miesiącach spadków - dzięki znacznym zakupom z Chin i Nigerii.

Indeks w 2011 r. był najwyższy odkąd organizacja zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r. W lutym 2011 r. indeks FAO znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7 pkt, a w marcu 2011 r. osiągnął wartość 232 pkt.

Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.

Czytaj więcej w Money.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)