Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Eksport polskiej żywności do Czechy jest mniejszy

0
Podziel się:

Według Czeskiego Urzędu Statystycznego, powodem takiego stanu rzeczy był spadek importu polskiego mięsa, które stanowi najważniejszy składnik importu.

Eksport polskiej żywności do Czechy jest mniejszy
(Photoshot/Reporter)

Import polskiej żywności do Czech w maju spadł o 8,5 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku - poinformowała Czeska Agencja Prasowa (CzTK).

Z informacji Czeskiego Urzędu Statystycznego wynika, że od stycznia do maja import produktów żywnościowych z Polski zamknął się sumą 8,55 mld koron. To o 0,6 procent więcej w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Zdaniem analityczki Drahomiry Dubskiej powodem takiego stanu rzeczy był spadek importu polskiego mięsa, które stanowi najważniejszy składnik importu.

O ile w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2012 r. odnotowano wzrost importu mięsa drobiowego o jedną czwartą, to w tym samym okresie br. jego import spadł o siedem procent. Z kolei w pierwszych pięciu miesiącach ub.r. import mięsa wieprzowego wzrósł o 68 procent w porównaniu z analogicznym okresem 2011 roku; w tym roku polskiej wieprzowiny było na czeskim rynku o 8 procent mniej niż w roku 2012.

- _ Taki stan rzeczy jest najprawdopodobniej reakcją na negatywną kampanię medialną nagłaśniającą afery wokół polskiej żywności w kilku ostatnich miesiącach _ - twierdzi, cytowany przez CzTK, szef Czeskiego Związku Handlu i Ruchu Turystycznego Zdenek Juraczka. - _ Kiedyś naszych klientów nie interesowało pochodzenie żywności. Teraz coraz częściej pytają się co kupują i czytają etykiety _ - potwierdziła rzeczniczka sieci supermarketów _ Globus _ Pavla Hobikova. Poinformowała, że sieć współpracuje tylko z jednym dostawcą polskim, który dostarcza 5 procent mięsa kurzego i _ gwarantuje, że wspomniane partie mięsa nie zawierają żadnych antybiotyków _.

Rzecznik czeskiej grupy Agrofert Holding - w skład której wchodzi największy producent mięsa kurzego w Czechach _ Vodnianska drubeż _ - Karel Hanzelka uważa, ze _ czescy konsumenci zaczynają preferować czeskie produkty, odznaczające się wyższą jakością _. - _ Na każdym opakowaniu informujemy, z jakiego chowu pochodzi nasz produkt i czym był karmiony _ - powiedział Hanzelka.

Dyrektor Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jan Stibal uważa natomiast, że za zmniejszenie importu mięsa wieprzowego z Polski odpowiada agresywna polityka cenowa belgijskich i holenderskich producentów, którzy dostarczają mięso po cenach dumpingowych.

Czeska Agencja Prasowa sugeruje, że polską żywność pogrążają kolejne afery związane z jej jakością. Zaczęło się od soli technicznej, a skończyło na niedawnym odkryciu antybiotyku - doksycykliny w partii mięsa drobiowego, o czym poinformował w ubiegłym tygodniu rzecznik Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (SVS) Josef Duben.

Czytaj więcej w Money.pl
Histeria wokół polskiej żywności. A eksport? _ Około 30 procent nadwyżki żywności musimy wyeksportować na zewnątrz, żeby polski rolnik dostał odpowiedniej wysokości środki finansowe za swoje produkty _ - wyjaśnił wiceminister rolnictwa.
Kryzys w Hiszpanii szkodzi Polsce Hiszpańscy przedsiębiorcy kupują w Polsce coraz mniej.
HSBC zmienił prognozę PKB dla Polski Sprawdź od czego będzie zależał stan polskiej gospodarki.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)