Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Japończycy przejmują polskiego producenta majonezu

21
Podziel się:

"Transakcja ma zostać zrealizowana do końca roku. Kwoty transakcji nie podano" - czytamy w informacji. Przejęcie da japońskiej firmie pierwszą bazę produkcyjną w Europie.

Japończycy przejmują polskiego producenta majonezu
(East News/Value Stock Images)

Japoński producent majonezów Kewpie Corp. przejmuje polski Mosso Kwasniewscy Sp.J., podała japońska agencja Jiji Press.

"Transakcja ma zostać zrealizowana do końca roku. Kwoty transakcji nie podano" - czytamy w informacji. Przejęcie da japońskiej firmie pierwszą bazę produkcyjną w Europie.

Zaplecze firmy Mosso stanowią dwa główne zakłady położone na Mazowszu: Zakład Produkcji Przypraw w miejscowości Puchały oraz Zakład Tłuszczów Roślinnych w Radziejowicach. W Puchałach powstają chrzany, musztardy, ketchupy i sosy - a przede wszystkim majonezy, w tym Majonez Mosso Napoleoński. W Radziejowicach produkowane są surowe i rafinowane oleje roślinne w całości z pierwszego tłoczenia.

Mosso jest polską firmą rodzinną, stworzoną w latach 80. i do dziś zarządzaną przez Grażynę i Tadeusza Kwaśniewskich.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(21)
Teodor
8 lat temu
Ja syfu nie lubie.Jak majo ez to kielecki!!!
z Mazur
8 lat temu
Kielecki nie jest zły ale jednej gwiazdki mu brakuje do.... Kętrzyńskiego :)
Roman
8 lat temu
Majonez Mosso jest nie najgorszy składem bo nie ma E385 ale jest stanowczo przesłodzony.
Scyzor
8 lat temu
Majonez to tylko kielecki. A mosso co to? Biedrona. Lidl czy inne badziewie?
Misia
8 lat temu
Ja mam to w czterech literach i tak robię sama
...
Następna strona