Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Japończycy będą jedli polskie mięso

0
Podziel się:

Lada dzień ma ruszyć eksport naszego mięsa wieprzowego do Japonii. Poinformował o tym Witold Choiński prezes zarządu związku producentów "Polskie Mięso".

*Lada dzień ma ruszyć eksport naszego mięsa wieprzowego do Japonii. Poinformował o tym Witold Choiński prezes zarządu związku producentów "Polskie Mięso". *
Prezes Choiński poinformował, że firma spełniła już wymagania strony japońskiej. Rynek japoński jest bardzo duży, porównywalny wielkością do rynku rosyjskiego - wyjaśnił szef "Polskiego Mięsa".Jeśli wszystko pójdzie dobrze - to Japonia stanie się dodatkowym rynkiem zbytu dla polskiego mięsa.

Jego zdaniem gdyby udało się Polsce wyeksportować w tym roku na rynek japoński 30-50 tysięcy ton mięsa wieprzowego to byłby to duży sukces. Eksport mięsa to Japonii jest opłacalny, choć część zysków pochłoną wyższe koszty transportu.

Japończycy potrzebują dużych, jednakowych partii surowca i to może stanowić dla nas barierę w eksporcie - przyznał prezes Choiński.
Najwięksi eksporterzy mięsa do Japonii to Dania, Stany Zjednoczone i Kanada.

Polskie Mięso - Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa pokrywa 60-70 procent krajowego zapotrzebowania na mięso, a w eksporcie - 80 procent.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)