Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Mięso z Polski. Konina możliwym powodem skażenia burgerów w Irlandii?

0
Podziel się:

W burgerach stwierdzono końskie DNA, a jego możliwym źródłem jest jeden i ten sam składnik.

Mięso z Polski. Konina możliwym powodem skażenia burgerów w Irlandii?
(alle12/iStockphoto)

Testy mające ustalić, skąd pochodzi konina wykryta w burgerach z wołowiny produkowanych w Republice Irlandii i eksportowanych do Wielkiej Brytanii wykazały, że jej prawdopodobnym źródłem jest składnik obecny w surowcu importowanym z Polski - poinformowała telewizja RTE.

Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney mimo nietypowej pory, zwołał wczoraj wieczorem konferencję prasową, na której poinformował, że badania trzech burgerów wyprodukowanych od początku stycznia w zakładach Silvercrest wykazały, że jest w nich obecny koński DNA, a jego możliwym źródłem jeden i ten sam składnik importowany z Polski.

Konina znajdowała się w surowcu wykorzystywanym w produkcji wołowych burgerów do poprawy konsystencji produktu. Składnikami surowca są m. in. kawałki tłuszczu i skrawki mięsne.

- _ Podczas, gdy wcześniejsze wyniki testów wykazały śladowe ilości końskiego DNA w importowanym surowcu, z najnowszych wynika, że poziom jest znaczny (4,1 proc.) _ - zaznaczył Coveney. - _ Dochodzenie ustaliło, że jest bezpośredni związek między burgerami, w których wykryto koninę a tym konkretnym surowcem _ - dodał.

Czytaj więcej [ ( http://static1.money.pl/i/h/118/m73846.jpg ) ] (http://news.money.pl/artykul/wielka;brytania;energia;z;konskich;hamburgerow,39,0,1236007.html) *Wycofali hamburgery, teraz użyją ich do... * Brytyjskie sieci supermarketów planują wykorzystanie wycofanych ze sprzedaży mrożonych hamburgerów, jako wsadu do produkcji energii. Coveney ogłosił, że kadra zarządzająca zakładów Silvecrest Meats w hrabstwie Monaghan zostanie wymieniona, zakłady będą odkażone a całe mięso w nich wyprodukowane poddane utylizacji. Po 6 miesiącach inspektorzy ministerstwa zdrowia dokonają gruntownego przeglądu i zalecą dalsze działania, jeśli uznają je wskazane.

Dodał, że w przyszłości składniki surowca do końcowego produktu będą zamawiane w Irlandii, lub Anglii.

Właścicielem zakładów Silvercrest Meats jest grupa ABP Food posiadająca zakłady w Wielkopolsce, ale grupa stwierdziła, że skażony koniną surowiec do burgerów nie pochodzi stamtąd. Nazwy domniemanego polskiego eksportera skażonego surowca nie wymieniono.

Oprócz zakładów Silvercrest burgery zawierające koninę produkowała także inna irlandzka firma Liffey Meats oraz brytyjska Dalepak Hambleton. Sprzedawano je m. in. w sieciach Tesco, Lidl oraz Aldi. Doniesienia mówiły też o wykryciu wieprzowiny w niektórych hamburgerach. Wiadomość o skażeniu burgerów podano 16 bm. i całe ich partie wycofano ze sprzedaży.

Czytaj więcej w Money.pl
Oto poradnik mięsożercy Mięso w połączeniu z odpowiednio dobranym treningiem pozwoli ci szybko zbudować masę mięśniową
Rosja skierowała żądania w stronę USA. To odwet? Ich konsekwencją mogą być perturbacje na amerykańskiej giełdzie towarowej.
Przychody w tej branży wzrosły czterokrotnie Do tego kraju z Polski wywieziono ponad 16 tysięcy ton boczku, żeberek i świńskich nóżek.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)