Po pierwsze każde notatki mają sens. pozwalają wyliczyć ci jaki kurs muszą osiągnąć
akcje byś wyszedł co najmniej na 0 . A powyżej tego kursu już wszystko jest zyskiem. Oczywiście musisz pamiętać o tym, że przy kupnie i sprzedaży płacisz prowizje. Załóżmy, że prowizja wynosi 3 zł. Czyli przy kupnie i sprzedaży w sumie tracisz 6 zł. Wiec jeśli chcesz zarobić musisz brać to pod uwagę żeby nie dokładać do interesu.
Kolejna kwestia kupna i sprzedaży. To nie jest tak że są jakieś normy czasowe od wystawienia zlecenia kiedy się zawsze sprzedają lub kupują
akcje. W skrócie wygląda to tak, że jeśli chcesz kupić
akcje po cenie x to ktoś musi chcieć je po tej samej cenie sprzedać. Oczywiście jeśli sprzedajesz na górce to musisz znaleźć tzw. dostawce kapitału( jelenia) który kupi
akcje i najprawdopodobniej na nich utknie bo kurs pójdzie na dół. W zleceniu kupna lub sprzedaży ustalasz w jakim czasie ma być realizowane zlecenie może to być jedna sesja lub np. kwartał. Zdarza się, że w momencie zatwierdzenia zlecenia już sprzedajesz akcje, a czasem kwitniesz dłuższy czas z nimi.
Co do wzrostu akcji o np. 1,2% czy przyniesie zysk? To zależy od tego ile akcji posiadasz a nie od jakieś sztywnej normy procentowej. Spróbuje ci to na przykładzie pokazać:
kupujesz za 50 000zł
akcje spółki notowanej po 0,2 zł daje ci to 250 000 akcji
następnie kurs rośnie do 0,21 zł i sprzedajesz zarabiasz brutto 52 500zł. Z tego musisz odliczyć prowizje i uwzględnić że jeszcze urząd skarbowy się upomni o swoje:) . Reszta jest Twoja.
Więc jak widzisz nie ma reguły ile musi podskoczyć kurs akcji. Wszystko zależy od ilości akcji które posiadasz w swoim portfelu. Jeśli masz ich dużo to nawet różnica grosza daje możliwość zarobku.
Mam nadzieję, że troszeczkę rozjaśniłem Ci jak to działa. Przepraszam ze tak od końca tłumaczenie zacząłem ale jakoś tak wyszło:). Pamiętaj o notatkach ponieważ zawsze mogą posłużyć do nauki na błędach. Pozdrawiam