Ta branża wymaga na wstępie powiadomienia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, która wydaje (po wizji lokalnej) pozwolenie na jej prowadzenie w danym lokalu.
Można pozostać na KPiR i zasadach ogólnych rozliczania podatku.
Najwięcej kłopotu sprawiają wymogi sanitarne.Akty prawne:
Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
(http://prawo.money.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/ustawa;z;dnia;11;maja,dziennik,ustaw,2001,063,634.html)
Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
(http://prawo.money.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/ustawa;z;dnia;6;wrzesnia,dziennik,ustaw,2001,128,1408.html)
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami.
(http://prawo.money.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/rozporzadzenie;ministra;zdrowia;z;dnia,dziennik,ustaw,2002,234,1979.html)
oraz przepisy dotyczące badań osób zatrudnionych przy produkcji, przeprowadzania kontroli no i ..te kontrole.