marek19-53
/ 83.24.26.* / 2006-11-17 23:07
No to proszę sobie wyobrazić sytuację dla Pana absurdalną. Ale z życia wziętą. Kilka dni temu odwiedza mnie dyrektor banku (nie naczelny, zwykły handlowy) z ofertą inwestycji w fundusze. Typowy blue collar. Załatwiamy interes i potem gadamy o d.m. I o zgrozo panie pchełek, facet jest zwolennikiem PiS. Tak jak ja uważa , że jedynie PiS daje szansę na oczyszczenie tego bagna. Bagna królującego we wszystkich dziedzinach. W nauce, adwokaturze, prokuraturze, PAN, itd.
Szansę, nie gwarancję.
Ale w przeciwnym przypadku mamy gwarancję dogonienia Nigerii. Wybór należy również do Pana. Demokratycznie może Pan głosować za wolnorynkowym systemem Nigerii (90 korupcji i szarej strefy). W dodatku nie zamierzam dążyć do ograniczenia w jakikolwiek sposób Pana prawa wyboru. Mogę tylko przekonywać, perswadować.
Tak się niestety dzieje w wielu krajach wyzwolonych z systemu totalitarnego, niewolniczego, kolonialnego.
Pana uwagi dotyczące zabierania kasy sejmikom to bezmyślne powtarzanie opinii medialnych. Sejmiki są i mają być samorządne, ale nie poza kontrolą. Na tym poziomie też istnieją grupy interesów, też się sprzedaje przetargi, też się dysponuje groszem publicznym (niczyim).
Też można "ukręcić" coś dla siebie. A źle wydaną kasę unijną trzeba potem zwrócić z odsetkami. Z Pana pieniędzy.