Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Olimp Labs zainwestuje ponad 200 mln zł w produkcję żywności funkcjonalnej

0
Podziel się:

Warszawa, 07.10.2019 (ISBnews) - Olimp Labs zainwestuje ponad 200 mln zł w produkcję żywności funkcjonalnej, podała spółka. Firma dzięki rozbudowie już istniejącego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego na Podkarpaciu ma na celu zwiększenie swojego udziału w kolejnych kategoriach eksportowych.

Olimp Labs zainwestuje ponad 200 mln zł w produkcję żywności funkcjonalnej

"Olimp Labs na przestrzeni najbliższych lat zainwestuje łącznie, w rozwój innowacyjnych technologii badawczych i produkcyjnych, ponad 200 mln zł. Nasze produkty rozpoznawalne są na całym świecie, budując wizerunek polskiej marki w skali globalnej, a za razem przyczyniają się do tworzenia polskiego potencjału gospodarczego" - powiedział prezes Olimp Labs, cytowany w komunikacie.

Nowa linia produkcyjna pozwoli na tworzenie wyrobów, które zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych. Projekt będzie realizowany w ramach Polskiej Strefy Inwestycji, co pozwoli na zwiększenie konkurencyjności wytwarzanych wyrobów, podano także.

"Produkcja żywności funkcjonalnej, która ma prozdrowotne oddziaływanie na ludzki organizm to duże wyzwanie i jednocześnie ogromny potencjał w zakresie jej użyteczności. Nowoczesne techniki laboratoryjne pozwolą nam zbadać realny wpływ naszych innowacyjnych wyrobów na człowieka. Dzięki temu już w fazie pilotażowej będziemy mogli ocenić skuteczność działania i weryfikację nowatorskich rozwiązań zastosowanych w wytworzonym produkcie" - powiedziała dyrektor Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Olimp Labs Barbara Wielgos, cytowana w komunikacie.

Firma jako jedna z nielicznych w Polsce produkuje suplementy diety w standardzie farmaceutycznym. Na realizację inwestycji Future Foods 4.0, 60 mln zł pozyskała z Funduszy Europejskich z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, nadzorowanego przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)