Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
rynek spożywczy
14.08.2018 09:06

KOWR: Eksport wieprzowiny i przetworów wzrósł o 7,5% r/r w okresie I-V br.

Z Polski w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. wywieziono 333 tys. ton mięsa, przetworów, tłuszczów wieprzowych i żywca (w ekwiwalencie tusz), o 7,5% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej eksportu 62% zajmowało mięso, a 30% przetwory wieprzowe, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów i Głównego Urzędu Statystycznego. 

Podziel się
Dodaj komentarz

"Według wstępnych danych GUS w marcu 2018 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce liczyło 11 992 tys. sztuk, o 6,5% więcej niż przed rokiem. Wzrost odnotowano we wszystkich grupach produkcyjno-użytkowych. Pogłowie tuczników zwiększyło się o 9,1%, warchlaków - o 4,8%, a prosiąt - o 5,5%. Loch było o 2,2% więcej, w tym loch prośnych - o 0,8% więcej" - czytamy w komunikacie.

W czerwcu 2018 r., według oceny Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego (IERiGŻ - PIB), pogłowie trzody chlewnej mogło być jeszcze o 3% większe niż w czerwcu 2017 r. i wynieść około 11,7 mln sztuk. Jednak w grudniu 2018 r. może zostać odnotowany spadek krajowego pogłowia świń, podano także.

Na skutek wzrostu pogłowia świń w 2017 r. i w I półroczu 2018 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego w całym 2018 r. będzie prawdopodobnie o około 6% większa niż w 2017 r. i może wynieść 2,57 mln ton (2 mln ton mpc.), przy czym w drugim półroczu 2018 r. tempo wzrostu produkcji będzie wolniejsze, oczekuje KOWR.

"Spadek opłacalności chowu, zapoczątkowany w drugiej połowie 2017 r., oraz mały wzrost pogłowia macior prośnych i warchlaków w marcu 2018 r. w stosunku do pogłowia świń ogółem pozwalają przewidywać, że w końcu bieżącego roku w krajowym pogłowiu może nastąpić zmiana tendencji wzrostowej na spadkową. Tempo wzrostu eksportu produktów wieprzowych z Polski w 2018 r. będzie prawdopodobnie wolniejsze niż w 2017 r. i może wynieść około 5% wobec 9% w 2017 r." - czytamy dalej.

W 2018 r., w związku z utrzymującym się światowym popytem na wieprzowinę, zwłaszcza ze strony krajów pozaunijnych, przyrost krajowej produkcji będzie prawdopodobnie kierowany na eksport. Jednocześnie może nastąpić pogorszenie warunków handlu zagranicznego wieprzowiną ze względu na duże prawdopodobieństwo wzrostu produkcji u liczących się światowych, w tym unijnych, producentów tego mięsa, co nasili konkurencję. Utrudnieniem dla krajowych eksporterów są ograniczenia wywozu związane z występowaniem ASF w Polsce. Uniemożliwiają one sprzedaż wieprzowiny na niektóre perspektywiczne rynki azjatyckie. W efekcie w 2018 r., w ocenie IERiGŻ - PIB, tempo wzrostu eksportu produktów wieprzowych z Polski będzie prawdopodobnie wolniejsze niż w 2017 r. i może wynieść około 5% wobec 9% w 2017 r., podano również.

W 2018 r., z uwagi na większą podaż wieprzowiny na rynku krajowym, tempo wzrostu importu produktów wieprzowych do Polski może być wolniejsze od notowanego w roku 2017. Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce kształtują się pod wpływem zmian cen uzyskiwanych przez producentów trzody chlewnej w Unii Europejskiej.

"W czerwcu 2018 r. (dane GUS) za trzodę chlewną krajowi dostawcy uzyskiwali przeciętnie 4,64 zł/kg, o 4% więcej niż w maju br., ale o 17% mniej niż przed rokiem. W lipcu 2018 r. krajowe ceny żywca wieprzowego były względnie stabilne i według danych ZSRIR MRiRW średnio wyniosły 4,69 zł/kg. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego w czerwcu, ale o 15% niższy niż przed rokiem. Przewiduje się, że do końca 2018 r. krajowe ceny skupu trzody chlewnej mogą być niższe niż przed rokiem, ze względu na prognozowany wzrost produkcji zarówno w UE, jak i w Polsce oraz ograniczone możliwości eksportu krajowej wieprzowiny" - podsumowano.

Tagi: rynek spożywczy, giełda, wiadomości, giełda na żywo
Źródło:
ISBnews
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz