"Największy udział w eksporcie miało mięso (61%), udział przetworów wyniósł 31%, a tłuszczów - 7%. W wyniku niższych niż przed rokiem cen produktów wieprzowych przychody uzyskane z eksportu żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych obniżyły się o 7% w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r. i wyniosły 1,1 mld euro" - czytamy w komunikacie.
Najwięcej wieprzowiny sprzedawano do: Niemiec (47 tys. ton - 15%), Włoch (42 tys. ton - 13%), Słowacji (23 tys. ton - 7%) i Republiki Czeskiej (19 tys. ton - 6%). Wśród pozaunijnych odbiorców mięsa wieprzowego z Polski były USA (43 tys. ton - 14%) i Hongkong (13 tys. ton - 4%), podano również.
"Import żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych do Polski, w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r., zwiększył się o 9%, do 642 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Mięsa (stanowiącego 78% w imporcie) przywieziono o 9% więcej, a żywca - o 8% więcej. Od stycznia do sierpnia 2018 r. do kraju zaimportowano ponad 5 mln sztuk trzody chlewnej, o 10% więcej niż w tym samym okresie 2017 r., w tym prosiąt i warchlaków - 4,6 mln sztuk, o 19% więcej. Wydatki poniesione na zakup produktów wieprzowych wyniosły 1,2 mld euro i były o 6% mniejsze niż przed rokiem" - czytamy również.